Кромидът поскъпна с над 50% за две години, вече се продава за 2 лв.

Сорт картофи с името Yukon Gold potato (“Златен Юкон” - бел. ред.). изненада потребителите и със златните си цени.

Килограм пресни картофи се появиха по пазарите в Пловдив и Троян за 12 лева. На столичния пазар в “Ситняково” се продава същият сорт, но малко по-евтино - по 10 лева.

Канадският сорт Yukon Gold potato се отглежда от десетилетия в България и цената му не е сред най-ниските. В случая обаче става дума за сравнително малка партида, произведена в оранжерия в Йоаким Груево, обясни шефът на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

“Изключително рядка практика е картофи да се отглеждат в оранжерия, тези съоръжения служат за по-интензивни култури като домати, краставици, пипер. Картофите

не са атрактивни изобщо за земеделие,

защото големият разход по засаждането се прави през януари, а печалбите започват да идват чак през септември, и то ако някоя ранна слана не унищожи реколтата. В оранжерия пък излиза още по-неизгодно и заради това тези са толкова скъпи”, обясни Иванов.

Статистиката на земеделското министерство казва същото - от всичките 172 193 тона картофи, отгледани у нас миналата година,

само 2 тона са били от оранжерии,

всичко друго е от полето.

“Познавам един ентусиаст от Звъничево, който една година бе решил да отглежда дини в оранжерия, защото твърдеше, че му омръзнало да сади краставици. Познайте на какви цени излязоха дините от там през април. Но за всяка стока си има купувачи”, каза Иванов.

“Изключително екзотично е да отглеждаш картофи в оранжерия, сметката просто не излиза, каквато и технология да си избрал. Друг е въпросът, че каквато и себестойност да си постигнал, цената, която слага търговецът на сергията, винаги е със 100% отгоре. За въпросните картофи например съм сигурен, че са излезли от оранжерията на 6 лева килото, което пак е много. Но пък и търговецът няма изход, защото пресните картофи са изключително малотрайни - ако не ги продаде до два-три дни, те се развалят”, обясни и Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите в България.

На нашия пазар в момента има още един сорт картофи, които лесно може да се объркат с въпросните “златни”. Те са внесени от Египет и само на външен вид приличат на пресни, а всъщност са от стара реколта. Освен това струват поне 3 пъти по-евтино.

Иначе средната цена на картофите у нас

в момента се движи между 1,30 лв. за най-ниското качество

до около 2,50 лв. Има и по 4-5 лв.,но това са четкани или измити картофи.

Кромидът също се оказва златен по цени. Само за последните 3-4 седмици той е поскъпнал на едро с около 15%, а за последните две години увеличението е с над 50%. Вече не е рядкост по магазините да струва по 2,50 лв. килото. Някои по-екзотични видове като шалота например се продават и за над 5 лева.

Причината за ценовия скок е глобална - през 2022 и 2023 г. имаше много лоша реколта навсякъде в Европа. Вносът, който идва основно от Нова Зеландия, пък се оскъпява заради заобиколните маршрути на корабите след зачестилите нападения на хутите в Червено море.