Интерактивна изложба, която се открива днес в американския Национален музей на Втората световна война, използва изкуствен интелект, за да позволи на посетителите да водят виртуални разговори с изображения на ветерани, съобщава АП.

„Гласове от фронта" дава възможност на посетителите на музея в Ню Орлиънс да задават въпроси на герои от епохата на войната и на армейски служители на САЩ, включително военна медицинска сестра, служила във Филипините, работник в самолетостроителна фабрика и Маргарет Кери, танцьорка, която е участвала в представления за войниците, а след войната е била модел за героинята Тинкър Бел в продукции на Дисни.

Четиригодишният проект включва видеозаписани интервюта с 18 ветерани от войната или армейски служители - всеки от тях е отговарял на хиляда въпроса за войната и за личния си живот. Сред участниците е ветеранът от морската пехота Хершел Удроу „Уди" Уилсън, носител на Медал на честта, който се е сражавал при Иво Джима, Япония. Той умира през юни 2022 г., малко след като записва отговорите си, предаде БТА.

Посетителите на новата експозиция могат да застанат пред пулта и да изберат с кого искат да разговарят. След това на екрана пред тях се появява изображение в реален размер на този човек, седнал удобно в кресло. „Всеки от нас може да зададе въпрос", казва Питър Крийн, пенсиониран полковник от армията и вицепрезидент по образованието на музея. „Компютърът ще разпознае елементите на този въпрос. И след това, използвайки изкуствен интелект, ще съпостави елементите на този въпрос с най-подходящия от тези хиляда отговора", обяснява той.

Застаряващите ветерани отдавна играят роля в персонализирането на преживяването при посещението на музея, който е открит през 2000 г. като Национален музей на Деня на десанта в Нормандия. Ветерани често работят като доброволци в музея, обслужвайки маса близо до входа, където посетителите могат да разговарят с тях за войната. Но тази практика намалява с възрастта и смъртта на ветераните. Пандемията КОВИД е особено тежка за поколението от Втората световна война, казва Крийн.

„Тъй като това поколение започва да изчезва в историята, възможността американската общественост да разговаря с ветеран от Втората световна война ще става все по-ограничена", каза той и добави: „Новата придобивка ще компенсира донякъде тези липси".