Служебният премиер е в правото си да определи екипа, който ще работи в МС. Видяхме този екип, който беше потвърден и от президента. Сега виждаме експресни смени и смятам, че се дължат обяснения и аргументи, както на обществото, така и на представителите в парламента. Ако нямаме обяснение от министър-председателя, това напълно ще затвърди убежденията и критиките от обществото и някои парламентарни групи, че се действа авторитарно, по политическа команда и всичко това води до ерозия в институциите. Това каза в ефира на предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS бившият министър на икономиката Богдан Богданов.

По думите му трябва да се търси нормалността. Богданов добави, че не е воден разговор с него да запази поста си в служебния кабинет. „С мен темата не е обсъждана, но и да беше, нямаше да приема", каза той.

Богданов посочи, че имал добри отношения с МЗХ и министър Вътев. „Смятам, че постигнахме добри резултати. Като експертиза и нагласа за работа, мисля, че той е един от добрите министри, които бяха в нашия екип", уточни още Богдан Богданов.

Той коментира и стратегическите цели на страната ни, свързани с Шенген и еврозоната. „В последните месеци всички ние се борихме инструментите Шенген и еврозона да бъдат постигнати. За съжаление това, което виждаме, е, че има определени личности и партийни представители, които изначално подкрепят всички усилия, но реалността е друга. Виждаме забавяне на определени процеси, законодателните промени, реформи в институциите. Трябва да си зададем въпроса дали тези промени са нежелани. Те се отлагат и дори се саботират. За да стигнем до Шенген и еврозоната, трябва да имаме ясна политическа стабилност и подкрепа от различните институции за извършване на реформи", каза той.

Богданов коментира информацията, че страната ни няма да може да влезе в еврозоната в началото на 2025 г. „Това нещо ще може да кажем със сигурност, когато видим конвергентния доклад. За десети месец инфлацията продължава да спада. Зависи какви ще бъдат усилията през следващите месеци да се намали натискът върху цените и да имаме подходящи данни в предстоящия доклад. Реалистичният сценарий е страната ни да не успее да влезе в евроозната в началото на 2025 г. Ние не виждаме активни действия около това България да бъде приета, не върху приоритетите на страната", каза Богданов.

Според него част от аспектите на бюджета са насочени към намаляване на ифлационния натиск.