Първото заседание на временната парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Р България", както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта "Турски поток" на територията на Р България започна със спорове за дневния ред, предаде БГНЕС.

В дневния ред на комисията е заложено изслушването на депутата от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова в качеството й на заемаща поста министър на енергетиката за периода 2014 – 2021 г.

Венко Сабрутев се обърна към временния председател на комисията Рамадан Аталай, че от ПП-ДБ държат на първите три точки, които са посочили че искат, а именно изслушване на служебния министър на енергетиката, на Инспектората към Министрество на енергетиката, на Илиян Василев като анализатор и на онлайн общността "Български елфи" ("BG Elves").

Томислав Дончев от ГЕРБ призова да бъде поискана "от ДАНС и/или МС да предоставят "Пътната карта", тъй като преди две години кабинетът е разполагал с нея.

Мартин Димитров от ПП-ДБ отбеляза, че освен Теменужка Петкова, тук е и Илиян Василев. "Нека той да бъде изслушан като втора точка", направи предложение Димитров.

Станислав Анастасов от ДПС посочи, че идеята на тази комисия е да се запознае с всички факти и обстоятелства и не разбира защо Димитров иска да доведе на изслушване бившия ни посланик в Москва – Илиян Василев, който, по думите на депутата, не е запознат с документите.

Александър Ненков от ГЕРБ предложи комисията да премине към изслушването на Теменужка Петкова. Той обясни, че е категорично против изслушването на хората, които от ПП-ДБ предлагат. "Илиян Василев няма никакво отношение, нито тези елфи ли са, джуджета ли са", коментира Ненков.

"Обърнахте го на предизборен панаир", взе отношение и представителят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и продължи: "Тази карта е намерена много по-рано и вие като едни баламурници сте я крили."

Павела Митова от ИТН поиска да знае как ще се осъществи това изслушване, за да знае как да гласува.

Томислав Дончев пък иронично предложи, тъй като "такъв проект на територията на България няма", да извикат посланика на Турция на изслушване.

Александър Ненков от своя страна предложи да бъде извикан и Кирил Петков с аргумента, че тогава той беше министър-председател.

"Ако искате да направим цирк в комисията, аз мога да направя много по-голям цирк", каза Аталай и призова "да бъдем на висотата на НС".

След това представителят призова към гласуване на вътрешните правила на комисията. Сабрутев заяви, че от името на ПП-ДБ няма за подкрепи тези правила, тъй като не са имали време да се запознаят с тях.

Павела Митова от ИТН поиска да знае как ще се осъществи това изслушване, за да знае как да гласува.

Аталай заяви, че щом като имат от ПП-ДБ имат претенции, предлага заседанието да бъде прекратено и да заседават на следващо заседание, когато председателят на НС определи следващ председател на комисията.

Димитров призова да има заседание, особено "след като две седмици председателят на НС не насрочи заседание".

Сабрутев се обърна към Аталай с думите, че прекратяването на заседание не идва от страна на ПП-ДБ, а точно от председателя.

След всички тези реплики, заседанието на временната парламента комисия за "Пътната карта" и "Турски поток" бе прекратено.