Хазартните реклами в медиите, включително телевизии, новинарски сайтове и печатни медии, се забранява.

Това решиха депутатите на първо четене днес с промени в Закона са хазарта. Промените бяха приети с пълно мнозинство.

Забраната беше предложена в сряда от Теменужка Петкова от ГЕРБ и шефа на бюджетната комисията Йордан Цонев от ДПС.

Къде все пак остава позволена рекламата? - тя ще остане разрешена само на билборди, на разстояние не по-малко от 100 от училища, върху фасадите на лицензираните обекти за организиране на хазартни игри, върху спортни съоръжения, спортни зали, стадиони, басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове, сдружения и организации, освен върху спортна екипировка, материали и продукти, предназначени за ползване от малолетни и непълнолетни.

Завишават се и глобите за нарушения - от 50 000 до 200 000 лв. е предвидената санкция за предприятия за обществени електронни сообщителни мрежи и услуги, които предоставят достъп до интернет страници за организиране на хазартни игри от лица без лиценз.

Същата глоба грози и платежни институции за извършване на плащане, предназначено за участие в онлайн хазартна игра към и от лица, които нямат действащ лиценз по закон.

Забранява се физически лица да вземат участие в хазартни игри, организирани от лица без лиценз, като глобата за тях е от 500 до 2000 лв.

Хазартни игри с игрални автомати и в казино ще могат да се организира само в населени места с над 5000 жители, е друга поправка в закона.

Изключение от нея са националните курорти и население места на не повече от 30 км от шосейни, жп, речни гранични пунктове.

Завишава се и изискуемият капитал на фирмите, които кандидатстват за лиценз за игри с игрални автомати - от минимум 500 000 лв. на 750 000 лв.

Освен това се промена и и разпределението на средствата, събирани от вноските за социално отговорно поведение, които хазартните организатори дължат - така 50% от постъпилите средства ще се предоставят на Министерството на здравеопазването за програми за лечение на хазартна зависимост.