• Около 1/5 от сделките в столицата са с цел купувачът да спаси спестяванията си от инфлацията
  • Новият тренд: фирми предлагат апартамента готов за нанасяне и с гарантиран приход от наем за първите 2 години

Ръстът на имотния пазар продължава въпреки очакванията за забавяне, а голям дял в него държат покупките с инвестиционна цел.

Кои локации предполагат добър доход от наем на такова жилище?

Средната стойност на наемите в столицата в момента е най-висока в квартала, известен като “Хладилника” -

790 евро за двустайно жилище

Това показват актуалните към момента данни на сайта ocenime.bg.

Макар и с малко, наемите там са по-високи от много други престижни райони райони като центъра, “Иван Вазов”, “Изток” и пр. Именно при апартаментите около мол “Парадайз” се отчита един от най-големите ръстове на наемите на годишна база - около 22%, и това илюстрира неговата привлекателност като място, в което все повече от жилищата се купуват с инвестиционна цел, т.е., за да се печели от отдаването им.

Сред причините този район да стане особено предпочитан са пробивът на улиците “Тодор Каблешков” и “Филип Кутев”, който направи връзките с основните булеварди по-удобни и бързи, както и фактът, че жилищният пазар е

почти от изцяло ново строителство

Като райони, в които значителна част от жилищата се купуват с инвестиционна цел, се славят и такива като “Малинова долина”, “Манастирски ливади”, “Кръстова вада”. И трите попадат в топ 20 на софийските райони с най-високи наеми.

В тази класация (виж инфографиката) попадат, разбира се, и центърът, “Лозенец”, “Изток”, но там места за ново строителство вече почти няма. Няма и предлагане и тяхната привлекателност като инвестиционна дестинация е вече в миналото.

“Привлекателен като място, на което се купуват жилища с цел инвестиция, е и квартал “Овча купел”. Освен че в района има университет, вече има и метро, празните допреди години терени се застрояват усилено и продажбите са доста. Допълнително предимство е и че цените в “Овча купел” са с една идея по-ниски от много други райони на столицата”, казва Георги Пейчев, регионален мениджър за София в агенция “Имотека”.

Според данните в ocenime.bg средната продажна цена на квадратен метър жилищна площ в “Овча купел” към момента е 1605 евро, докато в повечето райони на столицата или доближава плътно 2 хиляди евро, или надминава тази стойност.

Това е особено важно, когато някой купува жилище с намерение да спаси спестяванията си, тъй като неговият бъдещ доход се определя от разликата между цената, която е платил за имота и бъдещите му постъпления от отдаването му под наем. Целта е жилището да е евтино, но наемът впоследствие - висок.

В “Хладилника” например средната продажна цена на жилищата е около 2269 евро на квадратен метър и независимо от възможността да се отдаде под наем за висока сума, доходността в крайна сметка ще е същата, а може би и по-ниска, отколкото в “Овча купел”.

Тази доходност при жилищните имоти в София варира между 4,5 процента на годишна база при по-бюджетните жилища и стига най-много до 6% - рядко и обикновено при по-луксозните.

По-висока годишна доходност може да се получи само при

вложение в търговски или офис площи, но в масовия случай българските спестители нямат практиката да се насочват към такива имоти

Дори 4,5% обаче е повече от почти нулевите лихви по депозитите в банките и затова поне докато лихвите не тръгнат нагоре, придобиването на допълнително жилище ще бъде основен начин за българина да спаси спестяванията си от инфлацията.

Според различни оценки на брокери приблизително около една пета до една четвърт от сделките специално в столицата са с инвестиционна цел. Под това обаче се разбират и многобройните клиенти, които

купуват жилище

за своите деца, които няма веднага да се нанесат - защото примерно още не са самостоятелни. Такова жилище веднага би излязло на наемния пазар и също ще носи доходност, поне докато на собственика не му потрябва за живеене.

Има една основна разлика между купувачите на апартаменти с цел инвестиция и тези, които купуват за жилищни нужди и тя се отнася до квадратурата.

“Почти без изключение жилището за инвестиционна цел е малко,

от порядъка на 50-60 квадрата. Такива купувачи не се интересуват особено от комфорта на самия имот, обикновено гледат да е в район, в който със сигурност има или се очертава да има наематели. Например има висше учебно заведение наоколо, голяма или няколко големи фирми, офис сграда и пр. Търси се предимно ново строителство, макар да не е задължително да е напълно готово. Но все пак тъй като банките отпускат кредити едва на акт 14, т.е. на завършен груб строеж, това условие трябва да е изпълнено”, обяснява кредитният консултант Тихомир Тошев.

Когато търсят жилище за собствени нужди, купувачите предявяват абсолютно различни претенции.