Не му показвайте отвращението си, гледайте да го избягвате. И бъдете сигурни, че не е само един

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Шефът ви е подозрителен тип. Не че си признава, но мотото му е сталинсткото "Проверката е висша форма на доверие". Свръхконтролът му е изнервящ и демотивиращ, направо пречи на работата.

В добавка началникът ви е и параноичен - смята, че подчинените му не просто са мързеливи некадърници, ами и непрекъснато го обсъждат, злословят за него, кроят му интриги. В тази връзка, разбира се, се е обзавел с поне един шпионин доносник, който редовно го осведомява за поведенията и настроенията в колектива.

Вашият шеф е всичко друго, но не и добър мениджър. Вероятно си има някакви морални оправдания защо постъпва така. Най-често ръководителите от тази порода си измислят алиби, че в служебните им задължения влиза да са информирани за всичко и всички, за да върви работата по-добре.

Вие не харесвате управленския му стил, принудени сте обаче да го търпите поради някакви причини. Началника не можете да махнете, само се чудите как да се отнасяте с шпионина му. Той буди у вас естествено отвращение.

В никакъв случай не му го показвайте. Нямате полза да превръщате този човек в свой враг. Не е нужно и да ви е приятел. Най-добре е да контактувате колкото може по-рядко с него. Избягвайте го по всякакъв начин, а като ви заговори, намирайте си спешна работа и се съсредоточавайте така дълбоко в нея, сякаш от това зависи животът ви.

Когато все пак ви се наложи да общувате, много внимавайте какво правите и казвате. Бъдете сигурни, че всяка дума ще бъде донесена на шефа със съответното преувеличение.

Човекът по този начин гради кариерата си. Той не просто предава всеки дребен факт или реплика, а ги доукрасява и тълкува, за да изглежда информиран и нужен на шефа. То е ясно, че няма да е необходим, ако казва, че всеки си върши работата и всичко е спокойно в колектива. Така че какво му остава, освен да си измисля, за да експлоатира параноята на началника. За да мине обаче преувеличението, то все пак трябва да почива на нещо случило се или казано. Началникът не е наивник на средна възраст, за да му се разказват приказки от 1001 нощ. Затова гледайте да не снабдявате доносника с никакъв "материал".

По тази причина не само не клюкарствайте с шпионина за останалите колеги, ами и не отговаряйте на никакви уж безобидни въпроси. Щом не е ваша работа да знаете къде е в момента Петрова, като ви пита, не му съобщавайте, дори да знаете. Доносникът много често експлоатира непредпазливостта на другите, за да събира информация. Може да ви забърка в толкова неприятни ситуации, че колегите да ви намразят.

С този човек се старайте никога нищо да не обсъждате на четири очи. По такъв начин в някаква степен избягвате вероятността то да бъде преиначено. При евентуален проблем с шефа ще имате свидетели какво сте казали или направили.

Опитайте се да погледнете откъм добрата страна това, че ви е известно кой е шпионинът. Поне знаете от кого да се пазите. Даже в някакъв момент може да опитате да го използвате, за да стигне до шефа т.нар. контролирана информация. Това обаче е много тънка игра и не се захващайте с нея, ако не сте преценили максимално много вероятности как ще протече.

Бъдете сигурни, че параноик не значи глупак. И вашият началник вероятно си е вербувал повече от един шпионин. Даже не разчита най-много на този, за когото всички знаят, че му доносничи, и от когото всички се пазят. Има си агенти под прикритие и цяла система за сверяване на сведенията им. Това не води до обективна информация за колкото и умен да се мисли шефът ви - всичките му агенти манипулират онова, което съобщават, за да му формират мнение в своя полза.

Бъдете сигурни и че при такъв началник няколко от колегите ви сами се натискат да доносничат и да се опитват да извлекат дивиденти, като топят конкурентите си. Не защото са изначално лоши хора, а защото такава е средата, създадена от ръководителя.

В екипите винаги действа желязно правило: ако мениджърът не понася доносници и подмазвачи, той отказва склонните към такова поведение свои подчинени още при първия им опит. Недвусмислено им демонстрира, че не цени нито агентурната информация, нито приносителите й.

Ако обаче шефът охотно изслушва доносниците, скоро групата им нараства, защото мнозина решават, че това е начинът за напредък в кариерата.

Да се работи в такава обстановка е отвратително и неперспективно. Не е лошо да търсите други възможности за себе си и бързо да се измъкнете от такъв началник.

Дотогава внимавайте не само как работите, но и пред кого какво говорите.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Научно доказано: Като пишете 8 минути на ръка, се успокоявате и взимате умно решение

5 християнски добродетели, които винаги носят успех в кариерата

С психологически техники ще разберете дали семейството основателно недоволства, че много работите

Научен алгоритъм в 6 стъпки да се справяте с тревоги и да успявате в кариерата

Хлъзгави фрази, когато не искате директно да кажете "не"

10 качества, с които винаги блестите като професионалисти

Техники да отличите арогантен надувко от уверен професионалист

Как да не позволявате никой да ви ядоса на работа

Какъв комплимент към колега и делови партньор винаги ви води към успех

6 хвалби, с които всъщност се излагате

Научно доказано: Кимайте с глава, за да ви харесат

Документът е ваш добър приятел при лош шеф