Преди България е разчитала почти изцяло на Русия по отношение на вноса на петрол от Русия. Но след известен анализ от Центъра за изследване на демокрацията в Корея са накарали правителството да прекрати зависимостта си от руския суров петрол в началото на 2024 г. Това обясни ръководителят на екипа за политика и енергиен анализ Европа-Русия в CREA - Център за изследване на енергията и чистия въздух Исак Леви.

Той каза, че петролът е най-големият източник на приходи от износа на изкопаеми горива в Русия, а като цяло Русия печели между половин и един милиард евро на ден от приходите си от износ на изкопаеми горива.

Леви обясни, че преди България е разчитала почти изцяло на Русия по отношение на вноса на петрол от Русия. Но след известен анализ от Центъра за изследване на демокрацията в Корея са накарали правителството да прекрати зависимостта си от руския суров петрол в началото на 2024 г. В предишни месеци 93% от суровия петрол е бил руски. Сега получават петрол от различни държави. Последната пратка от Русия е получена в почти последния ден на 2023 г.

Русия е в състояние да изнася своя газ с танкери за втечнен природен газ. Но това е по-скъпо, а много по-евтин начин за транспортирането му е по тръбопровод до Европа, каза Леви.

Според него Турция е станала по-зависима от руския петрол. В конкретни случаи има увеличаване на вноса с над 90% в някои пристанища, като например пристанище Джайхан, както и на увеличаване на транзитната търговия на петрол. „Така че това, което наблюдаваме, е, че когато ЕС купува тези петролни продукти от турските пристанища, това всъщност може да са реекспортирани руски петролни продукти, за които ЕС трябва да разследва и да разбере дали това е нарушение на санкциите", обясни анализаторът.

„Наблюдава се голямо увеличение на вноса на Турция на рафинирани петролни продукти, като дизел, реактивно гориво, бензин и нафта, с над 100% през годината след инвазията в сравнение с преди това. Така че Турция е купувала все повече и повече от тези рафинирани петролни продукти. Виждаме, че макар вътрешното потребление в Турция да е нараснало с около 8% през последната година, общият внос е нараснал с над 50%", поясни той пред NOVA NEWS.