Опознайте го, разбирайте го без думи и ще растете в кариерата

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Има фрази, които няма да чуете как шефът ви изрича. Той винаги е длъжен да изглежда мощен и непоклатим. Трябва обаче да го опознаете и да ги отгатвате, за да сте добре в работата и да растете в кариерата.

"И аз съм безсилен". Той не е всемогъщ. Понякога не може да се справи с некоректни конкуренти и нелоялни партньори. А още по-често и той има над главата си няколко началници - примерно главен изпълнителен директор, борд на директорите, управителен съвет, надзорници, акционери и т.н. Много е възможно те да са дали нареждания или да имат изисквания, които не са най-правилните и даже могат да попречат на работата. Вероятно вашият шеф се е опитал да обясни това. Или е замълчал, понеже ситуацията не е била подходяща. Или не е възразил, защото е страхлив.

Добрият мениджър обаче няма да седне да разказва на подчинените си за противоречията с горните етажи на властта. Само ще им "сведе" безумната задача по принципа, че командите не се обсъждат, а се изпълняват.

Сега топката е пред вашата врата, така че се постарайте да я отиграете умело. Щом прочетете в очите на началника си "И аз съм безсилен", не започвайте да му изтъквате как нещото е тъпо, няма да стане, трябва да се отмени. Съдействайте максимално и се надявайте той да го оцени.

"Направи го вместо мен". Ръководителят ви възлага да планирате, организирате и да разпределите на колегите си изпълнението на важна задача. Това влиза в неговата длъжностна характеристика, не във вашата. Въпреки това няма да чуете, че можете да се справите вместо него и затова ви го възлага. Защото така шефът ще си признае, че имате качества да седнете на стола му.

Правете го, но все пак гледайте да не ви товари много често със своята работа. Подсетете го поне финансово да се отблагодарява за усилията ви. И се надявайте, че при свободна началническа длъжност в съседен отдел ще се сети да ви предложи или ще ви даде препоръка, ако сами решите да кандидатствате.

"Помогни ми". Само наистина добрите ръководители са способни да изрекат тази фраза. Останалите, т.е. почти всички, представят искането на помощ за задача, с която не могат сами да се справят, като задължение на подчинените си.

В това има нещо вярно и то си е част от длъжностната характеристика - началниците мислят и раздават задачи, служителите изпълняват и съдействат по най-добрия начин за просперитета на отдела и компанията. Така че не се формализирайте за думите.

"Незаменим си". По принцип незаменими хора няма. Има такива, които като бъдат заменени, работата тръгва зле. Шегичка, но истината е, че шефовете не обичат някой от подчинените им да се чувства незаменим дори когато те самите осъзнават, че е такъв.

Е, началникът не ви е гадже, така че няма нужда да ви прави признания "не мога без теб". Достатъчно е да го почувствате, когато той решава за увеличението на заплатите или разпределението на бонусите.

"Не разбирам". Тези думи няма да ги чуете, ако предлагате нещо ново, което надскача компетентността на вашия шеф. Той може да е отличен специалист, но да не успява да следи всичко във вашата област, защото е претрупан с административни задачи.

Като видите, че не ви разбира, се постарайте търпеливо да обясните идеята. В никакъв случай не демонстрирайте превъзходство от рода "Ама как не сте чели/чули за този пазарен метод, технология и т.н." Естествено, задължително е да сте си направили "домашното" и да сте обмислили това, което предлагате.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Като се ядосвате на колега, го овластявате. Техники за самоконтрол

Защо е опасно да плащате "данък удовлетворение" в работата и кога да спрете

Как да се оправяте с колега всезнайко

Какво е почтен егоизъм и как води към успех

Научно доказано: Първа точка в дневния график "5 минути усмивка" променя живота

Зони на комфорт, разтягане и дискомфорт - как помагат за успех в работата

Паникьор, непукист, реалист или що е то полезна тревожност и как ви води напред в кариерата

Принцип на Айзенхауер и матрица на Кови или как да класифицирате задачите и да побеждавате

Изяжте жабата - ключов принцип за ефективност и успех в работата

Наръчник за оцеляване с шеф "хронометър"

5 безполезни нагласи и 5 фини настройки на ума, които водят към успеха