Японската жп компания "Джей Ар Уест" (JR West) въвежда в употреба робот, който прилича на "лошите" от анимационните филми от 80-те години на миналия век, за да поддържа жп линиите, предаде АФП, цитирана от БТА. 

Новият хуманоиден служител с очи, оформени като дъно на бутилка, и две сгъващи се ръце е монтиран в задната част на камион, който може да се движи по релси.

Неговият оператор, седнал в кабината на камиона, "вижда" през очите на робота с помощта на камери и управлява дистанционно мощните му ръце.

Машината с вертикален обсег от 12 метра може да използва различни аксесоари, за да пренася предмети с тегло до 40 кг, да държи четка за боядисване или да работи с моторен трион.

Засега основната задача на робота е да реже клони на дървета над релсите и да боядисва металните рамки, които държат кабелите над влаковете, съобщиха от компанията.

Според "Джей Ар Уест" технологията намалява недостига на работна ръка в застаряваща Япония, както и броя на трудовите злополуки.
"В бъдеще се надяваме да използваме машини за всички видове операции по поддръжката на нашата инфраструктура, което трябва да бъде пример за това как да се справим с недостига на работна ръка", каза президентът на компанията Кадзуаки Хасегава.