Въпросът не е риторичен. Особено ако в голямата компания ще ви карат да плащате "данък известност"

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

На пръв поглед изглежда, че отговорът в корпорация или в по-малка фирма ще имате по-успешна кариера е ясен - заради авторитета корпорацията е за предпочитане. Всъщност ако можете да избирате, имате да претегляте плюсове и минуси при двата варианта.

Корпорацията носи дългосрочно добър имидж - в CV-то ви ще фигурира мощна марка. Ще се откроявате сред другите от вашия бранш. Дори да сте на ниска позиция, мнозина ще ви смятат за по-добри специалисти отколкото колегите ви от по-малките фирми. Това може да се окаже и истина, защото ще имате възможност да получите отличен опит.

Друг плюс е повече сигурност, че ще се спазва трудовото законодателство. Големите компании по правило се стараят да постъпват така, защото по-често са обект на проверки. Нарушение, станало публично известно, е удар върху авторитета им.

В корпорация, особено международна, бизнес процесите и организацията на труда са добре установени. Има ясни правила и за работата, и за резултатите. Служителят трябва да изпълнява определени ключови показатели за ефективност, а според това се определят доходите му и възможностите за растеж в кариерата. В по-малка фирма всичко в работата може да е по-хаотично и да има повече субективност при оценките.

Обикновено в корпорациите има схема за кариерен ръст, която е известна още при постъпването на нов служител. А и възможностите са повече заради самата големина.

Много работодатели предлагат на служителите си обучения за повишаване на квалификацията и бонуси към заплатата като здравно обслужване например. В малките компании това по-рядко се случва.

На теория е така, но на практика трябва много внимателно да проучите корпорацията. Не е изключено тя да е международна, а тук да предлага условия, които нямат общо с практиката й в други страни. Възможно и организацията да е побългарена, защото е позволено местните мениджъри да действат според местните реалности. Или просто да няма достатъчно контрол как действат.

Заплащането в голяма фирма може да се окаже по-лошо отколкото в малка. В добре печелещите корпорации мениджърите обикновено имат високи доходи, но това невинаги важи за редовите служители, особено в началото. За да привлекат специалисти, по-малки фирми във добро финансово състояние често предлагат по-високи заплати за съпоставими позиции. Това е коз, за да са конкурентни, докато лидерите на пазара не виждат смисъл да привличат с повече пари. Те смятат, че служителите ще платят "данък известност", т.е. опит в авторитетна марка, вписан в CV-то.

Минус е вероятен и в кариерния ръст, въпреки че на теория е ясно как се случва той. Големите фирми имат нужда преди всичко от изпълнители. Местата за началници не са много и конкуренцията за тях е жестока. За да постигнете повишение, ще са ви нужни не само професионални качества, но и умения за офисни битки.

Не е за подценяване факта, че в голямата фирма системата и стриктното следване на протоколи пораждат бюрокрация.

Демотивиращо е, докато готовият ви проект мине за одобрение през няколко инстанции, и още повече когато решите да проявите инициатива. Идеята ви може да остарее, докато преброди корпоративните етажи. Повечето фирми си дават сметка за своята тромавост и се стараят да не потискат заради нея креативността на служителите, но невинаги им се получава. В по-малка фирма с добър мениджър, който цени инициативността, може да бъдете по-лесно забелязани и да постигнете по-бързо успех.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

10 правила да работите с колега от сорта "талантлив простак"

Нов тренд: Мини понеделник вместо черен понеделник

7 смъртни гряха, с които рискувате кариерата си на корпоративния купон

3 коварни желания, които издават вътрешна неувереност, и как да не саботират успеха ви

5 признания, които няма да чуете от шефа. Ако ги отгатвате, вдигате шанса си за успех

Като се ядосвате на колега, го овластявате. Техники за самоконтрол

Защо е опасно да плащате "данък удовлетворение" в работата и кога да спрете

Как да се оправяте с колега всезнайко

Какво е почтен егоизъм и как води към успех

Научно доказано: Първа точка в дневния график "5 минути усмивка" променя живота

Зони на комфорт, разтягане и дискомфорт - как помагат за успех в работата

Паникьор, непукист, реалист или що е то полезна тревожност и как ви води напред в кариерата