Тези “обекти” бълват нелегална продукция, 

която се равнява на 90 на сто от капацитета

на големите винзаводи

През седмицата се обадих на приятели да попитат местните казанджии могат ли да ми продадат ракия за сватба - хубава, но евтина. Отговорът дойде по-бързо от светкавична телеграма - количество неограничено, цената от 3,80 до 4,50 лв. за литър.

Два са начините за нерегламентирани доходи от малките дестилерии в страната. Първият е от преварка на патоките, които почти всеки стопанин оставя на казанджията в знак на благодарност и приятелство, че не му иска задължителната бележка за плодовете примерно. Така можеш да “отработиш” около 200-300 литра ракия, която няма как да изпиеш и търсиш начин да продадеш - по селски кръчми, тихи капанчета в крайни квартали, по кооперативни пазари или с обяви в местния вестник.

Вторият е по-доходоносен - собственикът на такъв специализиран обект натоварва капацитета му, за да произвежда ракия, която търгува на по-ниска цена от купешката, защото не плаща акциз. А той не е малко - 4,40 лв. на литър 40-градусов алкохол.

Такъв начин на доходи го изпраща моментално в сивата икономика. Обикновено

в този нелегален

бизнес един

собственик

притежава

няколко малки

дестилерии

Това автоматично го прави незаконен производител, тъй като Законът за акцизите и данъчните складове винаги е забранявал един собственик да притежава повече от един специализиран малък обект за дестилиране (СМОД). Защото в противен случай общият му капацитет ще достигне производството на един винпром, а не отчита никакви данъци и акцизи.

Но законът е едно, изпълнението му - друго. Справка за финансовите отчети на СМОД показва, че много фирми притежават не един, както е редно, а над десет казанджийници в различни населени места. Въпреки че законът е категоричен - правен субект (едно физическо или юридическо лице) няма право да притежава повече от един обект за дестилиране.

РПК “Напредък” в

Търговище държи

13 обекта за

изваряване

на ракия

- в кв. Въбел, в селата Здравец, Подгорица, Момино, Ловец, Острец, Байчево, Певец, Съединение, Овчарово, Кралево, Дългач и Надарево - общо 13 дестилерии.

Освен това има 4 обекта за продажба на цигари, едно заведение за обществено хранене, магазин и туристически обект с нощувка. Както му се вика - направили са хората затворен цикъл от производството до реализацията на алкохол.

Де да бе само Търговище. 12 обекта за изваряване на алкохол притежава и кооперация “Илия Бояджиев” в Малко Търново. Нейни са казаните в самото градче, както и в бургаските села Бръшлян, Звездец, Младежко, Близнак, Евренозово, Граматиково, Сливарово, Бяла вода, Визица, Заберново и Стоилово. Всичките 12 дестилерии са регистрирани като работещи СМОД, но през последните 4 години за тях няма подавани финансови отчети. Собственикът им има и магазини за хранителни и нехранителни стоки, обекти за продажба на цигари, сладкарница, кафене, ресторант.

РПК “Бобов дол” пък държи 7 малки дестилерии - в Голямо село, както и в селата Мламолово, Долистово, Бабинска река, Бабино, Голема фуча и Жабокрък. Стопанинът им притежава и няколко магазина.

Седем обекта за

изваряване на

алкохол

притежава и ЕТ

“Елена Велева - БЕМА” от Сандански. Производствените ѝ бази за алкохол са в селата Хърсово, Лиляново, Ласкарево, Вълково, Лешница, Левуново и Склаве. Странно е, че едноличната фирма не е подавала нито един финансов отчет от 2008 г. насам, но продължава да държи 7 активни СМОД.

РПК “Единство” в град Антоново изварява ракия в 4 селища - в самото Антоново, както и в селата Семерци, Разделци, Орач. Собственикът им притежава и магазини за цигари, храни, питейно заведение, сладкарница и ресторант.

Кооперация “Орач” в плевенското село Брестовец държи наред с местната казанджийница и тези в Тодорово и Горталово.

Три дестилерии притежава и ПК “Изгрев” в созополското село Черноморец. Освен в него тя е собственик и на казаните в селата Веселие и Росен.

По две дестилерии държат ЕТ “Зарко Георгиев” от Гулянци, Плевенско, ЕТ “Сатурн 24 Петко Атанасов” в бургаското градче Средец, ПК “Земеделец” в Котел, ПК “Обединение” в село Хвойна край Чепеларе, ПК “Тунджа” от Сливен - в с. Крушаре и с Чокоба, ОПК “Съединение” от Шумен има в с. Коньовец и с. Царев брод.

В Сливен държи две малки дестилерии ЕТ “Дечо 747 Недерло Апостолов”, а ЕТ “Дани - Илко Тончев” изварява ракия в Нова Загора и с. Любимец.

Дотук излиза, че 67 действащи ракиджийници са притежание само на 15 души. Тези “обекти” бълват

нелегална

продукция,

която се равнява

на 90 на сто от

капацитета на

винпромите

Дали има и други собственици с по няколко обекта за изваряване на алкохол, в които бълват незаконно десетки тонове ракия, нека кажат контролните органи.

Надникнахме и в сайта на Изпълнителна агенция “Митници”, за да видим колко са регистрираните в държавата Специализирани малки обекти за дестилиране.

Общо те са 3051, но от тях работят само 1586, останалите са с прекратена дейност.

Кой разумен българин ще повярва, че в страната, в която само селата са над 5000, реално се изварява ракия само в 1584 обекта, т.е. СМОД? Пита се

колко са

нерегистрираните,

които правят

алкохол в сивия

сектор

Според Националната лозаро-винарска камара те надхвърлят 8000.

Производството на ракия извън закона - от собственици на няколко дестилерии, а също и от нерегистрирани специализирани обекти за дестилиране, поставя пред държавните органи два големи казуса. Първият е чисто човешки и е свързан със здравето на хората. Всеки има изконното право да си свари домашна ракия за собствени нужди. Той ще вложи всички умения, за да я направи добра, защото ще я пие вкъщи с близки и приятели. А и каквато да е тя, той носи отговорност единствено за себе, не за обществото.

Пред обществото и пред закона носят отговорност тези, които

произвеждат

ракия с

неизвестен

произход и която

не се контролира, а я продават под тезгяха за консумация на други хора. През ноември и декември се наслушахме на новини, свързани с подобни ментета, които струваха човешки животи. За съжаление, подобни новини продължават и през януари 2016 г. (Виж справката вдясно.) “Всяка година в България без война умират около 400-500 души с тежки отравяния от метанол, а по-леките случаи са между 2000 и 3000”, твърди председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. А причината да не разберем за повечето от тях е трудното диагностициране. Такъв бе и случаят в Якоруда - лекарите заключиха, че Юсуф Мемчов умрял от инфаркт, а като ексхумираха тялото му, се оказа, че причината е отровният метилов алкохол. Но това нямаше да се разбере, ако преди него не умряха 5-има души и това наложи повторната лекарска експертиза.

Над 20% от смъртните случаи в токсикологиите са именно от натравяне с некачествени ментета. И тази статистика расте, макар и да не е по неофициални данни на токсикологиите, защото

повечето случаи

на отравяне с

ментета са

описани като

внезапен инфаркт и в крайна сметка никой не разбира кой е виновникът.

Другият голям казус освен здравето е чисто икономически. Производителите извън закона хем тровят хората с ментета, хем не отчитат лев данъци и акцизи. А някои от тях произвеждат алкохол колкото среден винпром.

Сметнете сами: около 60 винпрома внасят около 185 млн. лв., а регистрираните СМОД - около 650-700 хиляди лева. А и едните, и другите произвеждат вино и ракия при равно количество грозде - около 200 000 тона. СМОД изваряват и 100 хил. тона от сливи, ябълки, круши, кайсии, дюли. Това са данни от Министерството на финансите.

И депутатите логично гласуваха поправките в Закона за акцизите и данъчните складове. Промените засягат единствено собствениците на казани, тъй като за малки обекти за дестилация вече се смятат казани с обем до 500 литра вместо до 1000 л. С това се вдига и налогът на казаните над 500 литра на 1000 лева, а за малките дестилерии остава таксата от 550 лв. на хектолитър чист алкохол.

Втората промяна бе, че въпросните обекти за дестилиране трябва да изваряват ракия само от 31 юли до 31 декември, а извън този период това става, след като собственикът на обекта за дестилиране уведоми две седмици по-рано Агенция “Митници”.

Тези поправки не се отнасят изобщо до домашната ракия, а целят да се спре производството на рисковия нелегален алкохол. Но дни след гласуването на закона политици започнаха да играят по тънката струна на сиромашкия ни народ. Не знам

ракиджийниците

на кого и колко

плащат за лоби -

те имат голям паричен ресурс, защото пестят от данъци и акцизи. Тези собственици на малки обекти за дестилиране възроптаха и срещу новия закон. Наглост, защото те не спазваха и стария.

Малко преди централно място в новините да заемат поредните жертви, убити от нелегалния скапан алкохол, шефът на Патриотичния фронт Валери Симеонов внесе контрапроектозакон срещу наложените “рестрикции” за селските казани, а омбудсманът Мая Манолова внесе в Конституционния съд жалба че се ограничавало варенето на ракия, което ограничавало конституционните права на хората. Големи глупости на търкалета. Тя дори обвини медиите в лобиране на винпромските интереси.

Ако бе така, досега щях да цитирам досега доктора, който каза, че и най-лошата винпромска ракия е по-добра от най-хубавата домашна. Защото

досега няма

случай на отровен

от ракия с етикет

и бандерол

Сигурно и той е лобист!? Мога да отида и по-далеч и пак да бъда прав - купувам ли ракия от магазина, знам, че част от парите ми отиват директно в държавата, а не в джоба на търгаш.

Но защо обмудсманът иска това, което и собствениците на малките обекти за дестилиране - казанджийниците да работят целогодишно без надзора на митницата? Не вярвам Мая Манолова да иска безконтролно варене на ракия от януари до лятото, за да се влага евтина и некачествена суровина за ракия с опасно за здравето качество - изгнили плодове, компоти, мармалади, които съдържат опасните цианиди и висши алкохоли? В случая законът ще пази и здравето на хората. Защото какви плодове има от януари до юли?

Но чашата с пърцуца прелива и е

време политиците

да изтрезнеят

Те не само че не опазват живота на гражданите на улицата и дори в дома им, където грабители нахлуват и пребиват, ами с лобиране за отровния и нелегален алкохол сякаш увеличават смъртоносната доза на народа.

Няма ли куража някой от властта да каже в прав текст: В България безнаказано, безконтролно и много печелившо се произвежда промишлено нелегална ракия, благодарение на облекчените правила за СМОД и доверието на хората в марката “домашна”. Да,

трябва да се прави разлика

между домашна и ракията менте с

етикет“домашна”- едното е традиция

и любов, другото е “марка” отрова

Наистина ли някой вярва, че може да има домашна ракия, която да се продава толкова масово и евтино. Който е правил ракия за себе си, знае как се подбира гроздето, как се чисти, колко много грижи изисква от цялото семейство, за да стане накрая една дамаджана от 30 литра. Кой луд би се хванал, ако ще я продава на безценица?

Няма домашна ракия на пазара и е крайно време хората да започнат да правят информиран избор, да спрат да се доверяват и пълнят гушите на престъпниците.

Съвсем ясно е, че от високо е спуснат чадър, който пази собствениците на по няколко обекта с много над позволените дори преди промяната на закона 1000 литра капацитет. Крайната цел е да се прикрие промишленото производство на нелегален алкохол в стотици СМОД. И не случайно този бизнес застрашително расте - ракиената мафия държи сивия сектор на ракията убиец, тя богатее от бизнеса за милиони, за което явно и щедро се отплаща. А държавниците са заети да обгрижват собственото си его в политически битки, вместо да затегнат контрола над ракия, която убива.

Кой лобира за черната статистика

Hа 14 януари е открит незаконен казан за изваряване на ракия в почивна станция на Св. синод, отдадена под наем на софиянец. В 8 пластмасови туби имало жълта течност с мирис на алкохол, а в 6 бидона - материал за изваряване.

Също на 13 януари ексхумацията на Юсуф Мемчов показа, че и той е умрял от пиячката с метанол, така че жертвите в Якоруда станаха 6.

Пак на 13 януари в с. Съдиево край Айтос органите спипаха в цех за найлонови торбички 600 литра нелегално произведена ракия от неизвестен произход. Сега ще се проверява дали петте бидона са предназначени да захранят заведенията по Черноморието.

Оня ден намериха мъртви в дома им в Ямбол възрастна жена и синът ѝ. Според съседи двамата често купували алкохол от нелицензирани производители. 75-годишната пенсионерка и синът ѝ живеели сами. Той работел в училище, но го уволнили заради пиенето, обясниха съседи. Причината за смъртта на двамата ще стане ясна тези дни.

100 литра съмнителен алкохол е бил открит при специализирана полицейска акция в Поморие на 29 декември. Намерени са 11 туби с общо 103 литра течност. Имотът, в който се съхранявали тубите, е собственост на 53-годишен жител на Поморие.

На 10 декември митничари разкриха нелегален цех за алкохол в Горна Оряховица. Производството на фалшиви алкохолни напитки ставало, като забърквали спирт, глицерин, вода и съответната есенция за различни алкохолни напитки. В откритите туби от 10, 30 и 60 литра имало докаран на вкус нелегален “алкохол” с вкус на гроздова ракия, кайсиева ракия, водка и уиски, готови за нелегална реализация. Общото количество на пиячката бе 1240 литра, а готови за “производство” били и други 600 литра 95-градусов спирт.

Полицията в Несебър разби през лятото нелегален цех за производство и бутилиране на фалшив алкохол в Слънчев бряг. Ментетата са произвеждани в примитивни условия, а общото количество е 3000 литра фалшиви водка, мастика, коняк, бренди, уиски, мента и други, разпределени в над 500 5-литрови туби. В цеха имало бутилки с течност с етикети на различни марки алкохол, фунии, спиртомери, кашон с множество бутилки с есенция, дори сертификат за качество и стокови разписки.

Преди това полицаи спряха на пътя добричлия с автомобил, натоварен с 600 литра нелегален алкохол в туби по 20 литра.

Списъкът може да е от дълъг по-дълъг. Засега няма смисъл да заловиш някой подобен далавераджия - плаща си глобата и продължава. Такива са ни законите - не за хората, а против тях. Ако някой от властта иска да репликира, нека го направи с действия, не с популизъм!

Сравнителни таблици
Сравнителни таблици