Две заявления за геоложки разкрития за находища на 107 тона злато и 100 тона сребро са подадени в министерството на икономиката.

Това съобщи Ивайло Илиев от дирекция "Природни ресурси и концесии" във ведомството.

Едното заявление било за 7 тона злато и 100 тона сребро в района на село Ракитово, Пазарджишко, и е на фирмата "Трейс Рисорсиз". Второто е за регистриране на геоложко разкритие край с. Трън.

Находището се оценява на 100 тона злато, заявлението е на "Евромакс сървисиз". И двете компании са дъщерни на канадската "Юромакс Рисорсиз" и правят проучвания от седем години.

След като регистрират геоложки разкрития, компаниите ще могат да проучват още една година. Следващата стъпка е регистриране на търговско откритие, а след това е искането на концесия за добив на тези благородни метали.

Още през 2006 г. от "Юромакс" съобщиха за голямото находище при Трън. Тогава се твърдеше, че то е най-голямото от 100 години насам.

"24 часа" само преди два месеца преброи златните находища в България. Те са 40, от 2004 г. са издадени 20 разрешения за търсене и проучвания. Концесиите за добив на злато са четири, а реално се експлоатират две - тази в Челопеч на канадците от "Дънди прешъс металс" и в Чала на "Горубсо-Кърджали".

Последните две, дадени от правителството през тази година - за "Ада тепе" на "Дънди" и за "Диканите" на свързаната с шефа на мормоните Марио Георгиев "Голдън Бийч Прима БГ", още не се експлоатират.

През уикенда от министерството на икономиката поясниха, че за Челопеч "Дънди" плаща твърда концесионна такса на държавата, защото договорът е от 1990 г. Новите концесионери, които разработват златото ни, ще се издължават по плаваща скала за определяне на концесионното възнаграждение. Тя е от 1,5 до 4% от борсовите цени. При сегашните стойности на златото на борсите хазната ще прибира по 4 процента от цената на всеки добит килограм злато, изчислиха експертите на министър Трайчо Трайков.

Той се похвали с работата на новия единен орган за управление на подземните богатства, който е под шапката на министерството му. Откакто от март тази година са обединени в единен орган експертите на три министерства - неговото, на околната среда и на МРРБ, са предоставени 70 концесии за добив. Това прави по две на седмица. Докато преди за три години са издадени 96 концесии. Очаква се от по-ефективната работа на чиновниците инвеститорите да открият 2000 нови работни места и да вложат 163 млн. лв.