Ведомствените болници като Правителствена, ВМА, тази на МВР, транспортните и затворническите няма да имат право сами да си организират търговете за лекарства и апаратура.

Шефовете им вече ще трябва да минават за поръчките си през Централния орган за покупки в здравеопазването, който е към министър Петър Москов. Това реши в сряда правителството по предложение на Москов. Досега през него минаваха единствено сделките на болниците към здравното министерство и общините.

Централният орган бе създаден в края на миналата година с цел да се намалят цените на купуваните лекарства чрез организирането на търгове за по-големи обеми и като средство за борба с корупцията в здравеопазването.

Центровете за спешна медицинска помощ и психиатричните болници също бяха добавени към списъка на задължените да пазаруват лекарства и оборудване през централния орган на здравния министър.

Включването на тези лечебни заведения като възложители по централизираното договаряне ще доведе до икономии на време, на административен и финансов ресурс, а и до намаляване на цените на закупуваните за тях лекарствени продукти, обясниха от правителствената информационна служба.