Категорично не съм съгласен да ни поставят под общ знаменател с инвеститори, от чиито безстопанствени сгради – културни паметници, тръгна огнената стихия

-Г-н Бояджиев, като пловдивчанин какво е Тютюневият град за хората, които живеят тук?

- Тютюневият град е нашата родова памет, която сме длъжни да предадем на децата си. Затова не е достатъчно само да съхраним историята, а трябва да я експонираме по един достоен начин. Не трябва да забравяме, че именно Тютюневият град някога е задавал икономическия и архитектурния облик на Пловдив.

Убеден съм, че съвсем скоро ще имаме възможност да виждаме тези прекрасни сгради, кипящи от живот.

- Кой е виновен за съдбата на Тютюневия град – политиците, собствениците, финансовата криза, инвеститорите…

- Съдбата на Тютюневия град е функция на много фактори и състоянието му е нещо, за което отговорност и вина носим всички.

Има много добри европейски практики на успешно взаимодействие между общински власти и собственици, които ние трябва да научим и да приложим в България. Всички сме виждали красивите стари индустриални сгради в Берлин, Амстердам, Хамбург, които живеят своя втори живот, запазвайки неповторимата си архитектура. Нещо повече – в тях бизнесът, културата и историята споделят общ дом, там работят хора, развиват се бизнес начинания, стават визитни картички на градовете си.

- Вашата сграда, която не е паметник на културата, бе изпепелена след огромния пожар, обхванал други три сгради, собственост на италиански инвеститори, които действително са паметници на културата. Защо емоцията беше насочена и към “Галакси”, въпреки че вие сте жертва на това бедствие?

- За разлика от другите три сгради нашият тютюнев склад, който изгоря, никога не е бил със статут на единична културна ценност нито към датата на придобиване, нито към момента. За нашия имот никога не са заявявани инвестиционни намерения за развитие на жилищни или друг вид търговски сгради, подобно на съседни на нас имоти.

За съжаление, компанията ни беше поставена под общ знаменател с италианските инвеститори в съседство, от чиито складове тръгна огнената стихия.

Както много медии, така и някои политици в преследването на евтина сензация, без да познават фактите, отправиха безпочвени обвинения към всички инвеститори, притежаващи собственост в т.нар. Тютюнев град. Трябва обаче ясно да се каже, че има паметници на културата, които бяха оставени да рухнат заради безстопанствеността на техните собственици, и други сгради, които, без да са културна ценност, са поддържани през всички тези години, но са потърпевши от пожара. В момента още анализираме преките загуби от пожара, понеже имотът ни беше поддържан и в добро състояние.

- Вие сте били на място през цялата нощ на пожара. Какво е чувството, когато видяхте, че огънят обхваща и вашия имот? Разкажете какво се случи?

- За мен това беше един много тежък урок, в който човек разбира, че понякога природните стихии са по-силни от човешката воля.

Когато чух за пожара в събота в ранния следобед, отидох на място. От самото начало и през цялата вечер, се борихме, рамо до рамо с пожарникарите да потушим огъня. Когато след часове видяхме как пожарът се разрасна и в нашия склад, направихме всичко възможно да го ограничим да не се прехвърли и на други съседни сгради, защото щеше да стане още по-страшно. Имаше искри, които хвърчаха по покривите на съседните постройки. Една наистина тежка нощ - мобилизирахме целия ни наличен екип, не спахме през нощта, обезопасявахме района, за да няма по-големи щети и не дай боже пострадали

Пожарът е една голяма трагедия за всички – за пряко засегнатите, за хората в квартала, за нашия град.

- Още през 2010 г. Министерството на културата е отказало на другия собственик, чиито три сгради изгоряха – италианските братя Паоло и Рикардо Карольо, те да се превърнат в луксозни сгради. Възможно ли е този пожар “да отпуши” подобни инвестиционни намерения и там да се появи един луксозен квартал?

- Според мен е малко пресилено да се плаши общественото мнение с реализацията на големи инвестиционни проекти в Тютюневия град. Нека не забравяме, че сградите на италианските инвеститори като паметник на културата не могат да бъдат променяни, преди да преминат през разрешителен и съгласувателен режим. Няма инвеститор, който може да реализира намерения тук без общинската администрация и без одобрение от Министерството на културата. Ако всички институции си вършат работата отговорно, това не би се допуснало.

- Появиха се много версии за пожара – вие на коя вярвате?

- Нека да оставим органите на реда да си свършат работата и да разкрият виновниците за пожара. Като пловдивчанин не искам да приема и не допускам, че сградите са запалени умишлено.

- Като специалист на пазара на имоти - как може да бъде върнат блясъкът на Тютюневия град и какво трябва да се направи оттук нататък?

- На първо място, необходимо да има цялостна и последователна визия за развитие на този квартал, каквато днес липсва. За пловдивчани е важно всички институции да престанат да се обвиняват, да подобрят комуникацията помежду си и да поемат конкретните си ангажименти.

В закона за паметниците на културата има достатъчно лостове, чрез които недобросъвестните инвеститори да се задължат да поддържат сградите си в добро състояние. От “Галакси инвестмънт груп” приемаме като кауза опазването на културно-историческото ни наследство.

Добре разбираме, че истински ценни са историческите сгради, на които е съхранена тяхната автентична архитектура. Затова заявихме готовност, въпреки че нашият склад не е културна ценност, да сътрудничим активно за възраждането на Тютюневия град. Това можем да направим чрез организирането на публична дискусия, на която да се изготви план за възстановяване и развитие и да се набележат стъпки това да се случи.

На една маса трябва да седнат заедно всички засегнати страни – местна и централна власт, инвеститори, проектанти, неправителствени организации. Така тези сгради могат да се върнат отново към живот, там да се развива творчески потенциал и да се генерира добавена стойност за обществото и за нашия град.

Константин Бояджиев е управител на “Галакси инвестмънт груп” ООД от началото на 2016 г. Преди това в продължение на девет години е заемал позициите директор “Бизнес развитие” и директор “Маркетинг и продажби” в компанията. Кариерата си стартира като мениджър “Продажби” в периода 2005 - 2007 г. Завършил e международен бизнес в САЩ през 2005 г.