Пускането на влаковете към Драгоман се очаква към 20 ч

Седем натоварени с въглища вагона дерайлираха и пометоха 200 м релси при с. Петърч. Катастрофата е станала в неделя около 16,10 ч. Всичко е изпочупено и сринато, тотално е унищожено, каза шефът на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Милчо Ламбрев.

Композиция от 12 вагона е превозвала въглища, товарът е бил около 500 т и още толкова тежи самият влак. Първите три вагона и локомотивът са преминали, дерайлирали са от 4-ия до 10-ия вагон. Локомотивът и локомотивната бригада са на "БДЖ Товарни превози", а вагоните на компанията на Христо Ковачки, казаха от НКЖИ.

Първата задача на екипа на инфраструктурната компания е била да разчисти вагоните от релсите. В понеделник започна възстановяването на железния път. Главният ревизор по безопасността в НКЖИ Бисер Минчев каза за "24 часа", че очаква движението да бъде възстановено между 19 и 20 часа. "Малко ни бави разследването, което се прави", заяви още той.

Шефът на НКЖИ заяви, че причината за инцидента още не е изяснена, но едва ли причината е в железния път. Излизането на вагоните от релсите става на прав участък, освен това преди месец е имало текущо подръжване на релсите при Петърч.

От БДЖ съобщиха, че пътниците от влаковете между София и Драгоман се превозват с автобуси в участъка между гарите Сливница и Костинброд, а тези от международните влакове София – Белград – София се превозват с автобуси между София и Драгоман.