Кампанията на "Райфайзенбанк" - "Избери, за да помогнеш" набира средства за закупуване на апаратура за Специализирана болница за активно лечениe на пневмо-фтизиатрични заболявания - Бургас.

Целта е да се оптимизира диагностично-лечебния процес чрез закупуване на апаратура за електрокардиограма, за провеждане на спирометрии/ функционално изследване на дишането, закупуване на инфузионни помпи и др.

През последните години се регистрират многократно тежки случаи на туберкулозното заболяване. Чрез ежегоден договор с Министерство на здравеопазването, лечебното заведение се явява обслужващ център на осем области за лечението на граждани за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, в т.ч. туберкулоза.

В момента болницата е единственото лечебно заведение на територията на Бургаска област, което осъществява пълния обем дейност по диагностика, диференциална диагностика, лечение и диспансерно наблюдение на пациенти с остри и изострени хронични белодробни заболявания и туберкулоза.

През последните 10 години в СБАЛПФЗ Бургас ЕООД са лекувани над 25 000 пациента, консултирани и прегледани са 75 000, а извършените фибробронхоскопии са над 1 700.

Под егидата на Национална програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в Република България" се провеждат масови профилактични дни за скрининг на туберкулоза. Годишно се преглеждат над 2000 лица, правят се туберкулинови проби на Манту, ежегодно се организират изследвания за показателите на дишането, провеждат се акции за борба с тютюнопушенето.

Чрез промотиране на превантивната медицина, стремежът е да бъде укрепена отговорността на гражданите към собственото им здраве и здравето на хората в заобикалящия ги социум с глобалната цел – подобрение на обществения здравен статус. Дълги години СБАЛПФЗ Бургас е лоялен партньор на неправителствените организации и община Бургас, с ясната стратегическа задача - ограничаване на бремето на туберкулозата и всички свързани с болестта усложнения.

Който желае може да дари средства чрез:
SMS с текст DMS BELODROBNI на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.