Успехът на Азербайджан е резултат от комплексни, конкретни и целенасочени усилия за последните няколко години. Изпълнението на глобално значими проекти в различни сектори на икономиката, в това число и енергийния, не само изведе Азербайджан напред, но и улесни регионалното и международното сътрудничество. В тази връзка доставката на азербайджански природен газ до европейските пазари чрез инициирания и ръководен от Баку проект Южен газов коридор значително ще допринесе за укрепването на енергийната сигурност на Европа.

В контекста на този проект са изпълнени 87% от работата за развитието на находището Шах Дениз-2, 72% от работата за разширяване на Южнокавказкия газопровод, 60% от работата за изграждане на Трансанадолския тръбопровод (TANAP) и 30% от работата за Трансадриатическия газопровод (TAP). Трябва да се отбележи, че
Шах Дениз е едно
от най-големите
газови находища
в света
с доказани запаси на най-малко 1,2 трилиона кубически метра.
Бяха стартирани и големи проекти за по-нататъшно укрепване на транзитния потенциал на Азербайджан. Тази година е планирано да бъде завършено строителството на железопътната линия Баку - Тбилиси - Карс. Изпълнението на този проект ще намали времето за транспортиране на стоки от Китай до Европа от 25-30 дни до 12-15 дни. В същото време всички строителни работи по азербайджанското трасе от транспортния коридор север - юг бяха финализирани през миналата година. По този начин Азербайджан се превръща в ключов транспортен възел. Днес приоритети за нашата икономическа политика са все по-голяма диверсификация на икономиката и развитие на непетролния сектор.
В ход е изграждането на индустриални паркове и зони, за да се гарантира развитието на промишления сектор. През 2018 г. ще бъдат отворени
няколко фабрики в
химико-индустриалния
парк в Сумгаит с
инвестиции за близо
2 млрд. долара
Очаква се повишено производство на памук, тютюн, лешници, чай, коприна и други експортно ориентирани стоки. Ще се увеличи и броят на земеделските паркове и големите ферми. За да се гарантира развитието на информационния сектор, ще се работи за повишаване на качеството на услугите и потенциала на страната като информационен транзитен коридор. Въвеждането на електронни визи и безмитна система, както и провеждането на мащабни събития, като например Европейските игри и Формула 1, значително ще допринесат за развитието на туризма в страната.
Постиженията ни са осезаеми и видими, но сме изправени също така и пред някои предизвикателства. Продължаващата глобална икономическа криза засегна и икономиката на Азербайджан, доведе до намаляване на доходите и 10,1% девалвация на националната валута през изминалата година. Независимо от това ние успешно преодоляваме тези предизвикателства чрез съответните мерки. 
За да се гарантира по-устойчиво развитие, бе приета и стратегическа пътна карта за всеобхватни структурни, институционални, парични, финансови и други реформи. Подобриха се данъчното и митническото управление и бе гарантирана прозрачност във всички области. Като пример митническите приходи се увеличиха с 53% въпреки намаляването на търговските обороти за последните 10 месеца на изминалата година.
Силата на страната не е само в нейната икономика. Азербайджан е мултиетническа държава. Представителите на различните етнически групи и вероизповедания са живели заедно през вековете в атмосфера на мир, взаимно разбирателство и диалог. Духът на толерантност винаги е царял в Азербайджан, а 2016 г. дори бе обявена за година на мултикултурализма.
Страната ни вече се е превърнала в един добре познат домакин на световните събития за диалог между цивилизациите, религиите и културите. Седмият глобален форум на ООН за Алианс на цивилизациите, успешно проведен в Баку през 2016 г., е добър пример в тази насока и ярък израз на отношението на света към духа на мултикултурализма в Азербайджан.
Официалното посещение на папа Франциск в Азербайджан миналата година бе забележително събитие. По време на това историческо пътуване главата на Римокатолическата църква изпрати много ясни послания към света. Казаното от него за мултикултурализма в Азербайджан отразява не само реалността, но и високата оценка на световния водач на вярващите католици.
Азербайджан е също много успешен в сферата на спорта, наред с други области.
В Баку и провинцията
бяха изградени
най-модерни
олимпийски спортни
комплекси
и съоръжения. Модерната инфраструктура и държавната подкрепа значително повишиха интереса на младите хора към спорта. Имаме добри традиции и успехи в атлетиката и азербайджанските атлети доказаха това отново по време на олимпиадата в Рио. В съревнованието нашите спортисти спечелиха 18 медала и бяха класирани 14-и в света, 7-и в Европа, 2-и сред постсъветските държави и на първо място сред мюсюлманските страни.
Азербайджан също така е световноизвестен като домакин в тази сфера. През 2015 г. първите Европейски игри, а през 2016 г. и Формула 1 Гранпри с повече от 500 милиона зрители от цял свят се проведоха в Баку. Вниманието на международната спортна общност отново ще се фокусира върху Азербайджан през тази година по време на Ислямските игри на солидарност 2017. Освен засилване на международното сътрудничество в спорта,
тези събития ще
увеличат значително
и броя на туристите,
които посещават Азербайджан, и така ще допринесат за развитието на туристическия сектор.
Сигурен съм, че 2017 г. ще бъде за Азербайджан година на икономическо развитие. Ще продължим да правим ефективни икономически реформи. В същото време ще увеличим разходите за социалноориентирани инициативи. Диверсификацията на икономиката ни е почти пълна. Сега почти 70% от нашия БВП идва извън петролната индустрия. Основната ни цел днес е да диверсифицираме износа. Мерките, взети през 2016 г., ще доведат до реализирането на тази цел. Азербайджан е на 37-о място в Глобалния индекс за конкурентоспособност на Световния икономически форум, (на първо място сред страните от ОНД) и сме решени да продължим този напредък.

*Авторът е президент на Азербайджан, статията е за Световния икономически форум