„Шел“ са приключили на 5 януари със сеизмичното проучване на блока „Силистар“ в Черно море и започват анализ на получените 3D изображения. Компанията е окуражена от получените резултати, стана ясно от изявление пред журналисти на мениджъра на проекта за проучване на блока Александър Кейз.

През февруари 2016 г. британско-холандската компания подписа 5-годишен договор с правителството за проучване за добив на нефт и газ в блока „Силистар“, който е с обща площ 6893 квадратни километра и се намира в Южното черноморие. Той е съседен на блока, намиращ се в турските води и също проучван от „Шел“. Миналата година там се стигна до дълбоководен проучвателен сондаж – един от най-скъпите етапи на проучването, до който се прибягва само когато има достатъчно данни за залежи.

„За геологията няма граници. Въпреки че сме на много ранен етап, резултатите са окуражаващи“, коментира Кейз данните. Дали и в „Силистар“ ще се стигне до сондаж, ще зависи от анализа на 3D изображенията, получени в продължение на 87 дни с помощта на изследователския кораб „Oceanic Endeavour“. Анализът ще трае около 6 месеца, тъй като евентуалният сондаж трябва да бъде направен на точно определено място, където се предполага, че има достатъчно нефт и газ, който е икономически изгодно да се добива.

На над 90% от площта на блока са направени 3D изображения на дълбочина до 8000-10 000 метра под морското дъно, а на останалата част са направени 2D изображения, които са с по-ниско качество. Обяснението на Кейз за това задълбочено проучване е, че по принцип тази част на Черно море не е добре проучена и е нужно геологията да се види в големи детайли. Преди да започнат работа, от „Шел“ са закупили наличните данни от националния геоложки фонд, но последните изследвания там са правени преди  години с тогавашните технологии.

По време на проучването 204 пъти са засечени морски бозайници. „Данните за тези случаи ще бъдат дадени на компетентните български органи“, каза Кейз.
Междувременно „Шел“ започва широка дейност в подкрепа на проекти на общините в Царево, Приморско, Созопол, Бургас, Поморие и Несебър. Това ще са проекти, подкрепящи спорта, културата, опазването на околната среда, образованието и други нужди.

Големи очаквания страната ни има и за блока "Хан Аспарух", на границата ни с Румъния, който в момента се проучва за природен газ и нефт от френската компания "Тотал". Там миналата година се стигна до дълбоководен сондаж, но компанията все още не е съобщила подробности за залежите и дали е изгодно да се прави добив.