Една процедура за кандидатстване по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 ще привлича вниманието на бизнес и обществени организации през следващите няколко месеца – мярката „Развитие на клъстерите в България“. Тя предвижда предоставяне на подкрепа за създаване и развитие на клъстери като фактор за повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия.

Очаква се тази мярка да предизвика едновременно секторни и териториални ефекти. Процедурата допуска кандидатстване по три компонента съобразно степента на развитие на клъстера. Тези в "начален етап на развитие" може да получат финансиране по два компонента - "Изграждане и подкрепа за организационно-административно укрепване на клъстера" и "Коопериране, създаване на сътрудничества и интернационализация".

Развитите клъстери също могат да кандидатстват за подкрепа по два компонента - за коопериране и за развитие на споделени инфраструктура и ноу-хау.

Организациите, които ще кандидатстват за разпределение на предвидените по тази мярка 20 млн. евро, ще трябва да бъдат категоризирани първо от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Обединението може да кандидатства по процедурата, само ако има вече становище за категория от агенцията.

.bg/мнението на специалиста
Велина Савчева

Поне половината от участниците трябва да са малки и средни предприятия

Процедурата "Развитие на клъстъри в България" по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е предвидена да подкрепи създаването и развитието на капацитета на клъстерите в България, които да послужат като допълнителен двигател на конкурентоспособността на икономиката. Такива обединения обикновено се създават на браншови принцип с цел да се постигнат общи стратегически цели, свързани с достъп до чуждестранни пазари, доставчици, обмяна на знания и др.

За да може да кандидатства група от партньори като клъстер, то тази организация трябва да бъде категоризирана първо от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Обединението може да кандидатства по процедурата, само ако има вече становище за категория от агенцията.

На базата на определен набор от критерии, свързани с дейността на съответния клъстер, агенцията ги категоризира като клъстери в начален етап на развитие, развиващи се или развити. Тези обединения могат да включват освен юридически лица, НПО, училища и университети, БАН, общини и др., като има условие минимум 50% от участниците да са микро, малки или средни предприятия с дейност в определени сектори. Има точно определен брой като минимум за участниците във всяка категория клъстер. Минимум 7 юридически лица трябва да се включват в клъстер в начален етап на развитие. За развиващите се клъстери минимумът е 10 организации, а за развитите – 15.

От кои сектори трябва да са малките и средни предприятия

Високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства:
С20 „Производство на химични продукти“;
C21 „Производството на лекарствени вещества и продукти“;
C26 „Производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти“;
С27 „Производство на електрически съоръжения“;
С28 „Производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение“;
С29 „Производство на автомобили, ремаркета и полуремаркета“;
С30 „Производство на превозни средства, без автомобили“.
Интензивни на знание услуги:
J58 „Издателска дейност“;
J59 „Производството на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“;
J60 „Радио- и телевизионна дейност“;
J61 „Далекосъобщения“;
J62 „Дейности в областта на
информационните технологии“;
J63 „Информационни услуги“;
М72 „Научноизследователска и развойна дейност“.
Нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства:
С10 „Производство на хранителни продукти“;
С11 „Производство на напитки“;
С13 „Производство на текстил и изделия от текстил, без облекло“;
С14 „Производство на облекло“;
С15 „Обработка на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм“;
С16 „Производство на дървен материал и изделия от дървен материал и корк, без мебели; производство на изделия от слама и материали за плетене“;
С17 „Производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон“;
С18 „Печатна дейност и възпроизвеждане на записани носители“;
С19 „Производство на кокс и рафинирани нефтопродукти“; С22 „Производство на изделия от каучук и пластмаси“;
С23 „Производство на изделия от други неметални минерални суровини“;
С24 „Производство на основни метали“;
С25 „Производство на метални изделия, без машини и оборудване“;
С31 „Производство на мебели“;
С32 „Производство, некласифицирано другаде“;
С33 „Ремонт и инсталиране на машини и оборудване“.

За какво може да се кандидатства

Финансирането по процедурата е разделено на три компонента. Първият компонент е за организационно-административно укрепване на клъстера, като по него се подпомагат разходи за управление, компютърно оборудване и софтуер за административни нужди, както и участие в семинари, обучения, конференции, обмен на опит и др. Вторият компонент финансира създаването на сътрудничества и международна дейност на клъстера. Тук се включват всички дейности за привличане на нови членове и за представянето му, както и разширяване на неговата дейност. По компонент 3 се покриват разходи за създаване на споделена инфраструктура и ноу-хау, които включват придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи за общи клъстерни дейности. Това може да е оборудване за обучение или за изследователска дейност, както и програмни продукти, свързани с такива дейности.
Кандидатите трябва да имат предвид, че клъстерите в начален етап на развитие могат да кандидатстват само по компонент 1 и/или 2, а развиващите се и развитите само по втория и третия компонент.

За какво финансиране може да се кандидатства

Общият бюджет от 20 млн. евро е разпределен за трите категории клъстери, като най-голямо финансиране е планирано за развиващи се (12 млн. евро), след това за развити (6 млн. евро) и за стартиращи – 2 млн. евро. Лимитите на безвъзмездна помощ за един проект също са определени по категории: за клъстери в начален етап на развитие - 391 166 лв.; за развиващи се клъстери – 1.5 млн. лв.; за развити клъстери - 2 млн. лв.

Субсидията се определя по два различни режима на кандидатстване, които предварително са приложими за обявените компоненти. По компонент 1 и 2 обявеният режим е „минимални помощи“, което означава, че кандидатът може да получи грант до 200 000 евро в рамките на 3 последователни финансови години. По този режим размерът на гранта е до 80% от общите разходи на проекта.

При компонент 3 е валиден т.нар. режим „регионална инвестиционна помощ“, при който размерът на гранта се определя в зависимост от района на планиране, в който се намира клъстерът. Обединенията, които отговарят на изискванията като персонал за микро и малки предприятия, могат да получат безвъзмездна помощ в размер на 45%, ако са от Югозападния район на планиране, и 70% - ако дейностите им са в другите райони на страната. Средните предприятия могат да разчитат на субсидия от 35% от проекта, ако са в Югозападния район на планиране, и на 60% - ако са извън него.
Проектите трябва да са изпълними в срок от 18 месеца.

Велина Савчева е главен експерт „Европейски програми“, ЕЛАНА Инвестмънт. Тя е консултант с 6-годишен опит по европейски проекти по програмите "Трансгранично сътрудничество", "Интелигентна енергия Европа", "Седма рамкова програма", "Рамкова програма за конкурентоспособност и иновации" (CIP). Присъединява се към екипа на ЕЛАНА Инвестмънт в края на 2011 г. Магистър "Международен бизнес" от Университета в Ковънтри, Великобритания.