Синдиците на КТБ стартираха нова процедура по продажбата на банка “Виктория”. Фондът за гарантиране на влоговете е дал съгласие за продажбата на дъщерната на КТБ банка.

Синдиците ще изискват от кандидатите информация за предмет и сфера на дейност, финансови отчети за последните 3 г., структура на собствеността, включително участия в други дружества, задължителен опит в банковото дело в ЕС и на Балканите.

“Виктория” е с пълен банков лиценз, реформирана клонова мрежа, оперативна и ИТ инфраструктура, консервативно провизиран кредитен портфейл, опитен екип и лиценз за членство във Visa International, оферират синдиците.

Към 30 юни 2016 г. нейните активи са 137,3 млн. лв., пасивите – 95,4 млн. лв., а собственият капитал - 41,8 млн. лв., сочат данни на БНБ.

При предишния опит за продажба от осем кандидати до финала достигнаха Българо-американската кредитна банка и Търговска банка Д. Синдиците одобриха офертата на Търговска банка Д . До сделка обаче не се стигна, тъй като БНБ през март отхвърли офертата.

БНБ тогава потвърди, че Търговска банка Д е финансово стабилна и покрива регулаторните и надзорни изисквания. Но не одобри преложената от нея стратегия за придобиване и бизнес план за развитие.

Според тях, банка “Виктория” трябваше да се развива като отделна финансова институция, а не чрез вливане в Банка Д. От БНБ обявиха, че това би създало значителни рискове за ТБ “Виктория”.