Търговията между България и Румъния отчита положителни тенденции, като стокообменът за миналата година възлиза на 3,8 млрд. евро, което е увеличение с 5,7 на сто. Това е казал заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-румънските консултации за икономическо сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Делегацията от Румъния се ръководи от държавния секретар в Министерството на бизнес средата, търговията и предприемачеството Стерика Фундуля. Двамата заместник-министри са имали среща на четири очи непосредствено след общото заседание, допълниха от икономическото ведомство, предаде "Фокус".

Заместник-министър Манолев е подчертал, че салдото в двустранната търговия е положително за България и е в размер на 256 млн. евро за 2016 г. Той вярва, че положителните тенденции ще се запазят и се надява, че и работата на смесената работна група ще допринесе в тази посока. По думите му един от начините за повишаване на стокообмена е чрез разнообразяване на търговските потоци между двете страни и включване на нови продукти в листите на търгуваните стоки.

По време на заседанието станало ясно още, че между България и Румъния се обменят предимно метали и метални изделия, нефтени продукти, захар, зърнени култури, медикаменти, изделия на хранително-вкусовата промишленост, както и транспортни средства, вкл. трактори и автомобили. Като отрасли с перспектива за растеж в двустранната търговия са били посочени машиностроене, електроника и електротехника, строителство, хранително-вкусова промишленост, текстилна и трикотажна промишленост, IT аутсорсинг и др.

Държавният секретар Фундуля е акцентирал на важността на двустранното сътрудничество и отбелязал, че то има все по-голямо значение за цялостното развитие на Европа.

В своето изказване той е обърнал внимание на резултатите, които се отчитат в двустранната търговия между България и Румъния и представил данни, според които към момента над 2000 компании с български капитал оперират в северната ни съседка. Приблизително толкова са били и румънските компании в България.

Румънският държавен секретар е отбелязал, че е много важно да се насърчава идването на повече български инвеститори в Румъния, както и да се подкрепят румънски компании да реализират проекти в България.

Очаква се по-късно днес заместник-министър Манолев и държавният секретар Фундуля да подпишат съвместен Протокол от заседанието на двустранните българо-румънски икономически консултации.