Комбинация от характерните елементи на всяка категория – гайчен ключ за „Машиностроене и строителство“, молекула за „Химия и биотехнологии" и елекетрическа крушка за "Електроника и електротехника". Това е новата визия на статуетките, връчени на шестата годишна церемония по връчването на наградите "Изобретател на годината" и "Иновативна фирма" за 2017 г.Те са разположени в една плоскост, което символизира тяхната равнопоставеност. Новата триизмерна статуетка е израз на човешкия стремеж към съвършенство.

"Днес тук за златните умове на България. Ние трябва да запазим тези златни умове, талантите и българските млади предприемачи. България продължава да бъде в групата на плахите таланти, но се ускорява и се развива много добре и по линия на иновационна динамика е на 4 място." С тези думи зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов откри церемонията. Той подчерта, че страната ни има много здраав икономически растеж и финансова стабилност. " Министерството на икономиката полага усилия в сферата на иновациите. Иновациите и инвестициите са наш главен приоритет. Следващата година ше бъде годината на стартъпите и иновациите.", допълни той. "Днес имаме новина – ръст на приходите от ДДС с 8%. Тази добавена стойност може да се създава само от талантите и иноваторите."

"Тези изобретатели имат своя принос за Европа. Тази година се навършват 15 години от членството на Бъгария в Европейския съюз. България беше активен партньор в ервопейската патентна мрежа. Награди като тези са от съществено важно значение, за да покажем как изобретателите могат да бъдат полезни и при защитата по отношение на патентните.". Така привества гостите и вицепрезидентът на Европейското патентно ведомство Реймънд Лютц.

Председателят на Патентното ведомство д-р. Петко Николов приветства гостите и изрази радостта си, че нашето ведомство е основополжник на традицията постиженията на учените и иноваторите да бъдат награцдавани всяка година.

В категория „Електротехника и електроника“ бяха отличени Георги Стоянов Киров и Георги Цанев Червенков за изобретението антенната решетка от микролентови къси антени с обратно излъчване. Наградата връчи зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева.

Антенната решетка е предназначена за използване в комуникационната, радионавигационната, радиолокационната и радио- и телевизионната техника в дециметровия и сантиметровия обхват. Антенната решетка е с висока стойност на коефициента на усилване и широка честотна лента с компактна печатна конструкция.

Наградените в категория „Машиностроене и строителство“ са Николай Любенов Алексиев, Пламен Чавдаров Ташев и Стефан Христов Христов за изобретението си метод и устройство за изпитване склонността на металите към образуване на пукнатини при заваряване. Призът беше връчен от председателят на парламентарната комисия по Икономическа политика и туризъм комисия Петър Кънев.

Изобретението може да намери приложени при изработване на метални конструкции в машиностроенето и строителството, и изпитването на склонността на стоманите при образуването на пукнатини в метала на шева и около шевната зона.

Екипът от изобретатели Иван Георгиев Иванов, Геновева Атанасова Начева, Стефан Петков Петров, Hans-Guenther Grigoleit пък беше отличен в категория „Химия и биотехнологии“. Наградата си те получиха лично от Реймънд Лютц. Екипът е изобретил супресор на ендогенния човешки гама-интерферон.

Той е приложим при автоимунни заболявания и при използване на алотрансплантанти. Неговото предимство е, че подтиска действието на абнормено продуцирания hIFN-гама при автоимунни заболявания и така предоставя възможност за производството на медикамент за лечение за автоимунните заболявания множествена склероза, алопеция ареата (косопад на петна) и миастения гравис (неврологично автоимунно заболяване, характеризиращо се с абнормална мускулна слабост, поради нарушено предаване на нервните импулси), както и медикамент за потискане отхвърлянето на алотрансплантанти.

Зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов връчи и награда за Иновативна фирма за 2017 г. В тази категория беше отличена панагюрската фирма „ОПТИКОЕЛЕКТРОН ГРУП“ АД. Тя е една от най-модерните компании, специализирани в оптомеханични, оптоелектронни и лазерни устройства и системи за защита и охрана, медицина, устройство, машиностроене. Наградата се връчва за два нейни патента. Първото е авиаторски очила за нощно виждане, които позволяват наблюдение на обекти при условия на намалена видимост през нощта или в здрач, във военната област и при управление на превозни средства. Вторият им патент е модул за наблюдение, който дава възможност да се запази високата резолюция на изображението при промяна на ъгъла на наклона на огледалото.

Двама учени бяха вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за цялостния им принос към техническите и естествените науки и изобретателската дейност. Проф. д-р Димитър Неделчев Карастоянов, който работи в областта на мехатрониката и автоматизацията. Изобретател е на 23 изобретения, някои от които са в основата на най-добрия иновационен проект за 2017 г. - ACOMIN за реализирането на „Помощен компютърен интерфейс за хора с увредено зрение“, чрез който незрящите могат да „виждат“ картини.

Проф. дхн Христо Ганев Крачанов пък се занимава с биоорганичната химия. Съизобретател е по 28 изобретения и полезни модели. Неговите иобретения за екстракция на плодови суровини - лечебни плодови сокове и нектари от арония и други антоцианин съдържащи плодове, водят до постигане на сериозен икономически растеж и носят неоспорим социален ефект с внедряването и пазарната реализация.