Ще се търси начин държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ. Това стана ясно от изявление на Гинка Върбакова в Министерския съвет след срещата й с Бойко Борисов. Склонна съм държавата да има участие в сделката, заяви тя в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.

Премиерът иска да има пълен контрол върху сделката, каза още тя и съобщи, че заминава за Чехия да говори с продавача за възможностите това да се случи. Тя каза, че това се прави, за да има сигурност у крайните потребители.

„Склонна съм държавата да има участие в сделката и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен, каза Върбакова.

Тя още веднъж повтори, че финансирането на сделката ще бъде напълно прозрачно, че то е от международни банки. Подчерта, че български банки в сделката не участват.

"Ние заявихме воля, че искаме да участваме в сделката. Държавата има възможността да влезе в подобна сделка, но тази сделка е подготвяна повече от година и половина от частни субекти, така че волята зависи от тях. Виждаме добрата воля на българското дружество да допусне под една или друга форма държавата в сделката. Най-малко искаме контролен дял", коментира финансовият министър Владислав Горанов.