Китайският министър на външните работи Ван И предупреди днес, че Китай ще даде необходимия отговор в случай на търговска война със САЩ, предаде още Ройтерс.

Един такъв конфликт само ще навреди и на двете страни, подчерта в същото време той. Ван увери, че Китай няма намерения да измести Съединените щати като световна сила номер едно. Вашингтон и Пекин не трябва да са съперници, а партньори, призова той.

Решителността на Китай да защитава мира и стабилността в Южнокитайско море е непоколебима, даде да се разбере Ван, предаде БТА.

Той отбеляза, че някои външни сили се опитват да мътят водите в спорния воден басейн.

Китай нееднократно е обвинявал външни страни - по принцип намек за САЩ и Япония - че се опитват да предизвикат вълнения в Южнокитайско море, в момент, когато той се стреми да реши териториалните си спорове там със своите съседи по дипломатически път, отбелязва Ройтерс.

Ван И призова днес Съединените щати и Северна Корея да проведат преговори възможно най-скоро, предаде Ройтерс.

Мирът трябва да възтържествува, подчерта Ван на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент.

Призивът бе отправен на фона на признаците за намаляване на напрежението около севернокорейската ядрена и ракетна програма, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази седмица Северна Корея изрази готовност пред гостуваща южнокорейска делегация да наложи мораториум върху ядрените и ракетните си опити, ако Съединените щати се съгласят на преговори с нея. Тя подчерта, че няма нужда от ядрени оръжия, в случай че има гаранции за своята сигурност.

Южнокорейска делегация отпътува днес за Съединените щати, за да запознае администрацията на президента Доналд Тръмп с резултатите от разговорите в Пхенян.