Преговорите на държавата с "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал -Марица изток 3" (т. нар. американски централи) за прекратяване на договорите за доставка на енергия няма да приключат за три седмици, нужно е повече време, каза пред журналисти днес заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Трябва да бъдем много внимателни и преговорите да бъдат на дипломатична основа, за да си стигне до най-добро решение за потребителите, добави той. Преговорите се водят най-вече от Министерството на финансите, където са изготвени документите за изчисляване на възвръщаемостта на инвестициите, каза Станков. Важното е, че Европейската комисия се е запознала с начина на действие на държавата, каза той без да се ангажира със срок за края на преговорите. Жечо Станков откри днес в София регионалната конференция "Борбата с енергийната бедност: усъвършенствани политики за енергийна ефективност със засилено участие на местните власти".

Българската държава е изготвила методология за изчисляване на възвръщаемостта на инвестициите, която е дадена на собствениците на централите, каза още Петьо Иванов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. Собствениците на централите са поискали време за анализ, срок за това няма, но те са пожелали да разполагат с поне три месеца, допълни той.