Максималният размер на субсидията е 50%, но не повече от 200 хил. евро

100 млн. евро тръгват към кандидатите да извършват неземеделски дейности в селски райони. През април се очаква отварянето на подмярка “Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности” от програмата за селските райони. Кандидатстването ще продължи до юни. Фокусът на мярката се мести - от селския туризъм към занаятчийски и производствени дейности.

С парите трябва да се подпомогне развитието на конкурентоспособността на селските райони и създаването на заетост там.

Максималният размер на субсидията е 50%, но не повече от 200 хил. евро. Първоначално бяха заложени 75%. Срещу решението процентът да бъде намален вече има подписка, подкрепена от 200 души, която е изпратена в министерството на земеделието.

Минималната

помощ ще е

10 хил. евро

Целият размер на проекта, включително собственото финансиране, трябва да не надхвърля 600 хил. евро.

Това е една от най-дългоочакваните мерки. Едно от направленията ѝ обаче ще се забави.

Мярката за

туризъм

ще бъде

отложена

за известно време, тъй като има много предложения и имаме доста неща, които трябва да отстраним, за да не повтаряме грешки от предния програмен период и най-вече с местата за настаняване, заяви наскоро земеделският министър Румен Порожанов.

Според критериите, които вече са известни, няма да се подпомага изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги в курортни комплекси за развит масов туризъм.

В подмярката е записано, че може да се кандидатства за финансиране на къщи за гости с до 20 помещения за настаняване. Приемът на такива проекти със сигурност ще бъде отложен, за да се съгласуват точни критерии с Брюксел.

От ЕС вече неофициално отправиха критики към България, че по подмярката се кандидатства основно с искане за изграждане на къщи за гости. В същото време от предишния програмен период били изградени 1000 такива, а сега били подготвени 3000 нови проекта. От Брюксел смятали, че не е небходимо тяхното одобрение, тъй като селският туризъм вече е достатъчно развит.

С подмярката ще се финансират производствени дейности за предоставяне на услуги във всички икономически сектори. Те включват грижи за деца,

изграждане

на домове за

възрастни хора,

за инвалиди, здравни услуги, обучение и други. Ще се създават или обновяват работилници за поддръжка и ремонт на машини и съоръжения за селското и горското стопанство.

Ще се финансират и архитектурни и инженерни дейности, счетоводство, деловодство и одиторски услуги, ветеринарни дейности и т.н. Средства са предвидени и за IT, компютърни и електронни дейности, електронна търговия и други.

Подкрепа ще има и за развиване на занаяти или производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление.

С предимство ще се гледат проекти на кандидати, които могат да докажат поне 3 г. дейност. Ще се насърчава разкриването на работни места и запазването на съществуващи. Крачка напред са и иновациите – при над 30% от разходите да са патентовани през последните 4 г. Акцент на подмярката ще се постави на бедни райони.