Българо-австрийските отношения са отлични, градивни, почиващи на взаимоизгодна плоскост, а резултатите от тях са видни. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на форум "Транспортна инфраструктура" в рамките на официалното посещение в България на президента на Австрия Александър ван дер Белен.

Министърът Нанков изтъкна големия размер на стокооборота между двете държави от над 1,2 млрд. евро и изрази убеденост, че следващите три- четири години той ще надхвърли два милиарда, предаде БТА. 

Строителството е един от основните двигатели за икономически растеж в България, отбеляза пред деловите среди министърът и цитира данни, според които през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на предходната сектор "строителство" отчита ръст от 24,5 на сто. Публичният дял на строителния бранш бележи ръст от 14,5 на сто, като в немалка степен този успех се дължи на австрийски компании, ангажирани в различни инфраструктурни проекти, сред които изграждането на язовир "Луда Яна", напомни министърът. Той изтъкна и участието на австрийска компания в изграждането на тол системата в страната. Тази система освен, че ще генерира повече приходи за поддръжка на пътния сектор, но от нея ще има и косвени ползи - в борбата с контрабандата и справянето с все по-отслабващия миграционен натиск, заяви министър Нанков.

С оглед приоритетите на България по време на председателството на Съвета на ЕС министърът каза, че е убеден, че развитието на коридорите - 4, 8 и 10, ще е предпоставка за устойчивата свързаност на Балканите и ще даде реална перспектива за по-устойчивата интеграция на страните от региона към ЕС. Австрийските компании винаги ще са ни основен партньор в транспортното строителство, заяви министърът и изтъкна, че до 7 - 9 години страна ще е реална строителна площадка по всички транспортни коридори, където има незавършени автомагистрални отсечки. "Само за тази година, от началото на нашия мандат, стартирахме проекти за над милиард евро, размразихме проекти за около 700 милиона и сключихме договори за още около 290 млн.евро", каза Нанков. Австрийските компании винаги са добре дошли, те са активни при оферирането, контрактуването и изпълнението на тези инфраструктурни обекти в немалка част, заяви министърът.