В понеделник щатският долар поскъпна към нови върхове за годината, тъй като и инвеститорите на валутните пазари приветстват новините за поне временно търговско примирие между САЩ и Китай. След проведените в края на предходната седмица преговори, американският финансов министър Стивън Мнучин и китайският вицепремир Лю Хъ обявиха, че е постигнато временно съгласие да не бъдат въвеждани митническите тарифи, обещани от двете водещи световни икономики , докато се договаря рамката за справяне с търговския дисбаланс между тях.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нарасна по-рано през деня над важната психологическа бариера от 94,00 пункта за пръв път от края на предходната година, достигайки до нов многомесечен връх от 94,06 пункта (най-високо ниво от 13-ти декември 2017-а година), предаде БНР

Зелените пари продължават да намират подкрепа от високата доходност на американските държавни облигации, въпреки че в началото на седмицата доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се понижава към 3,08%, отстъпвайки от петъчният 7-годишен връх около 3,127%, който беше ударен с оглед на очакванията, че Фед може да предприеме по-агресивна политика на повишаване на американските лихви до края на годината.

Щатската валута поскъпва към 4-месечен връх от 111,39 йени (най-високо ниво от 18-и януари) благодарение и на риск-апетита на световните капиталови пазари, който отменя статута на японската йена като "валута - убежище". В същото време доларът се търгува малко под нивото на паритет спрямо швейцарския франк (1,0000), тъй като швейцарската валута поскъпна по-рано днес към нов двумесечен връх спрямо еврото около 1,1707 франка на фона на продължаващото негативно отражение върху единната валута на предстоящото формиране на евроскептично правителство в Италия.

Притесненията за фискално прахосничество от страна на очакваното италианско коалиционно правителство между "Пет звезди" и "Лига" допринасят за по-нататъшни продажби на евро и за негов спад към 6-месечно дъно от 1,1717 долара (най-ниско ниво от 21-ви ноември 2017-а година).

По-рано днес единната валута тества важната техническа зона на подкрепа около 1,1718/10 областта (бившо негово дъно от 21-ви ноември 2017-а година и 38,2%-тна корекция на цялото негово възходящо движение от ключовото дъно около 1,0340 долара, достигнато в самото началото на 2017-а година, до три и половина годишния връх около 1,2555 долара от 11-ти февруари тази година). Само евентуален по-ясен пробив под тази ключова зона на подкрепа може да задълбочи спада на еврото към нейното важно дъно от 7-ноември 2017-а година около 1,1554 долара.

Британската лира също продължава да губи позиции, понижавайки се до 5-месечно дъно от 1,3391 долара с оглед на неясни спекулации, че консерваторите на премиера на Великобритания Тереза Мей могат да поискат провеждане на предсрочни избори в страната още тази есен.