Неотдавна банковите депозити (познати още като срочни депозити) бяха най-сигурният начин да се заделят пари и да се трупа допълнителен доход. Но в последните години наблюдаваме голям спад на лихвения процент за тези финансови продукти.

Вече има по-гъвкави предложения за спестяване. Българите в началото винаги са по-скептични към новостите във финансовата сфера, но вече много хора разучават и използват алтернативни форми на спестяване. Предимствата са, че те могат да им донесат висока доходност, а в някои случаи няма никакъв риск за вложенията им.

Един от отличните примери за това са платформите за т.нар. споделено финансиране, по-известни като P2P платформи и по-специално – инвестициите в заеми. Съвременните компании правят процеса изключително лесен и всеки може да си създаде профил и бързо да започне да генерира доходност.

Защо тези платформи са добри? Те използват технологични средства, за да минимизират разходите си и да предложат висока доходност заедно с възможно най-доброто потребителско преживяване. Те могат да са източник на доходи за всеки, независимо с колко средства разполага той, дори и да няма предишен опит с инвестиране.

В България има компания, която работи основно с български инвеститори, макар и да има такива от цял свят. Iuvo е онлайн пространството, което свързва две заинтересовани страни. От едната страна стоят фирми за бързи кредити, които отпускат заеми на свои клиенти. От другата страна са инвеститорите, които „закупуват“ части от тези кредити като инвестират малки суми (10-20 лева) във всеки кредит. Инвеститорите печелят лихва всеки път, когато клиент плати вноската си по кредит. Разбира се, не всички клиенти на фирмите за бързи кредити са еднакво коректни. Затова, ако инвестираме в по-рисков кредит, ще получим по-висока лихва (10-15%), заради риска, който поемаме. Ако кредитът не бъде изплатен, фирмата за бързи кредити ще ни възстанови сумата на инвестицията и ще можем да я инвестираме в друг кредит. Така единствената загуба е, че няма да получим лихва. Онези кредити, които имат голяма вероятност да бъдат изплатени, носят по-ниска, но и по-сигурна доходност (4-8%). А самите фирми за бързи кредити получават от нас допълнителни средства, с които могат да отпуснат още повече заеми на свои клиенти.

По-високи лихви, по-голяма печалба

Съвсем естествено е това да ни интересува най-много. Все пак, искаме да вложим средства и да отбележим стабилна печалба. В Европа, годишните лихви по банкови депозити рядко надминават 4%, а в повечето страни са дори под 1%.

Платформите за P2P финансиране като iuvo предлагат средна годишна възвръщаемост от 8%, в зависимост от заемите, в които инвестираме. Тази доходност може да достигне и до 15%, ако управляваме правилно инвестициите си и мислим дългосрочно. 

Достъпност и гъвкавост

Не са ни необходими големи суми за този тип спестяване. При P2P финансирането спокойно може да започнем с 1000 лева и да експериментираме с различни инвестиционни стратегии, които да променяме по наше желание. Също така, може да реинвестираме печалбата си и да натрупваме т.нар. сложна лихва за още по-висока доходност от инвестицията. Например, бихме могли да инвестираме 80% от средствата си в заеми с нисък коефициент на риск. Те няма да донесат много висока печалба, но за сметка на това ще е стабилна. Междувременно останалите 20% може да инвестираме в заеми с висок риск, където печалбата не е гарантирана, но ако стигнем до печалба, ще е много висока.

Има ли риск?

Платформите за споделено финансиране търсят различни решения да отговорят на нуждата ни от сигурност. Много от тях предлагат гаранция за обратно изкупуване. Те предлагат тази гаранция заради споразумение с компаниите за бързи кредити, които са дали заема. В случаите, когато техния кредитополучател влезе в неплатежоспособност и не могат да изплатят лихва, те са длъжни да „откупят“ обратно инвестираните в дадения заем суми, за да компенсират инвеститорите. Това означава, че няма как да изгубим собствените си средства при неизплащане на заем, в който сме инвестирали – губим единствено възможността да натрупаме печалба.

Не забравяйте, че платформите за споделено финансиране са модерни и гъвкави компании, които се стремят постоянно да обновяват услугите си и да постигат значителен прогрес за кратко време. Затова и се стараят постоянно да улесняват използването им, за да достигат до повече хора. От това печелим ние, обикновените хора, които искаме справедлива доходност за спестяванията си.