Китай е един много голям търговски партньор. ЕС и Китай имат търговски отношения и то немалки. Форумът 16+1 не е нещо, което ни се е паднало подред, България успя да спечели домакинството на този формат, сигурен съм, че ще има полза. Китай не е длъжен да дава каквото и да било, Китай има интерес да инвестире в определени сектори и да установява все по-добри отношения с държави в ЕС. Това каза пред БНТ Тома Биков от ГЕРБ.

"Да бъдем равнопоставени с една от най-големите икономики в света, това се дължи на членството ни в ЕС и НАТО. В тези отношения има основни интереси, когато те се съчетаят, тогава всички са доволни. Ние се опитваме да съчетаем нашият интерес с интереса на ЕС, както и с интереса на Китай. Това беше една много силна крачка в посока на българския национален интерес, показва че сегашното управление не е индоктринирано в определена посока или идеология, иска да има отношения с всички", добави Биков.

"Сигурността си е сигурност, търговията си е търговия. Така процедират всички сериозни държави", каза още той.

"С Китай не можем да имаме отношения от днес за утре. За да не си останем само с обещанията, се предприемат стъпки за постоянна и ритмична работа. Лиляна Павлова има своето място, тя показа, че много успешно се справи с европредседателството", каза Биков за новия пост на Павлова като управител на Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

"Не съм съгласен с президента, че приоритета на българското европредседателство Западни Балкани ще бъде забравен. Този приоритет е свързан със сигурността на целия ЕС", каза още той.