Водните оператори имат 9 месеца да кандидатстват за парите

Дългоочакваната мярка за изграждане на ВиК проекти за 1,35 млрд. лв. в страната по Оперативна програма “Околна среда” най-после стартира. В петък управляващият орган на програмата е публикувал насоките за кандидатстване и останалите документи, които трябва да попълнят 14-те обединени ВиК компании, обхващащи почти цялата страна.

Отпускането на средствата се чакаше отдавна от строителния бранш и през последните месеци камарата на строителите няколко пъти изрази недоволство от забавянето. То обаче се наложи, защото самите ВиК оператори не бяха готови с прединвестиционните проучвания.

Докато се стигне до строителни дейности за подмяна на водопроводните и канализационните мрежи и изграждане на пречиствателни съоръжения за питейни и отпадни води обаче, ще минат почти 9 месеца - толкова е срокът за кандидатстване за парите. На сайта на екоминистерството като крайна дата за кандидатстване е посочено 23 април 2019 г. Още 5 месеца има за самите процедури, а максималният предвиден срок за физическо изпълнение е 49 месеца, т.е. 4 години.

Това ще са почти единствените средства за обновяване на водния сектор в България през този програмен период. Процедурата предвижда до 99% от стойността на проектите да се поеме от оперативната програма, като тя ще заплати и разходите по проектирането и оценката на инвестиционните проекти. Самите ВиК оператори ще допринесат само с 1% към финансовите средства.

Обединените ВиК оператори, които ще се възползват от тези 1,35 млрд. лв., са Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Мрежите, по които ще се работи обаче, обхващат и останалите селища в съответната област.