OTP Bank Plc. (Банка ОТП) обяви, че Банка ДСК ЕАД, която е нейното българското дъщерно е подписала договор за придобиването на 99,74% от Societe Generale Експресбанк, която е българскотото дъщерно дружество на Сосиете Женерал Груп и другите местни дъщерни дружества, притежавани от SGEB.

С пазарен дял от приблизително 6,7% Societe Generale Експресбанк е 7-ата по големина банка на българския банков пазар и като универсална банка е активна както в сегмента банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването ОТП Груп ще засили още повече пазарната си позиция в България. Банка ОТП присъства в България от 2003 г. и нейната дейност е печеливша, се казва още в официалното съобщение.

Финансовото приключване на сделката се очаква да стане през последното тримесечие на 2018 г., при условие че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения.

В. „24 часа“ първи писа, че такава сделка предстои. Цената за придобиването ще бъде съобщена допълнително, като предположенията са, че тя няма да бъде под 600 млн. евро.

Паралелно с тази сделка "Сосиете Женерал" и Банка ОТП обсъждат сключване на споразумение за услуги, което ще обхване предоставянето на взаимни услуги в различни области (включително, но не само - инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално трансакционно банкиране) в Албания, България, Хърватия и Унгария, съобщават още от ОТП.