Българската минерално-суровинна индустрия е сред най-развитите в Европа

3/4 от всички предмети около нас са изработени от суровини, а останалите - с инструменти, направени от тях. Така председателят на УС на Българската минно-геоложка камара проф. дтн инж. Николай Вълканов образно илюстрира значението на минно-добивната индустрия.

Каза го в словото си по време на националното честване на Деня на миньора, което бе в петък. Да уважат днешния празник на хората, които създават между 4 и 5% от БВП на страната, бяха дошли министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, зам.-министрите на енергетиката Красимир Първанов и Жечо Станков, на икономиката Лъчезар Борисов и на околната среда и водите Красимир Живков. В залата бяха лидери на синдикатите, посланици и дипломати. Председателят на УС на Българската минно-геоложка камара проф. дтн Николай Вълканов и проф. Цоло Вутов, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, посрещат министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Председателят на УС на Българската минно-геоложка камара проф. дтн Николай Вълканов и проф. Цоло Вутов, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, посрещат министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

“Българската минерално-суровинна индустрия е сред най-развитите в европейски мащаб - каза още Вълканов. В отрасъла работят около 24 000 души и още 120 хил. в съпровождащи икономически дейности. През 2017 г. продуктите на минерално-суровинната индустрия формират 5,5 млрд. лв., или 11% от общия износ.

Добавената

стойност на 1

зает в отрасъла

е 47 000 лева

Това поставя нашата индустрия на трето място в икономиката на страната ни, като създава два пъти по-висока добавена стойност на един зает”, отчете председателят на камарата. Компаниите в сектора инвестират 317 млн. лв. годишно.

83 000 предприятия са доставчици на фирмите в бранша и в тях работят над 800 000 души.

Купувачи на продукцията на минно-добивнита индустрия са над 26 000 предприятия, които създават заетост за 302 000 души.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че минерално-суровинната индустрия е стратегическа за икономиката ни, тъй като осигурява около 4% от БВП, а произведената продукция за 2017 г. е за над 2,7 млрд. лв. Тя се концентрира върху ролята ѝ за регионите, тъй като

50% от

концесионните

възнаграждения

постъпват

в общините

“По този начин се гарантира развитието на общините и подобряването на стандарта на живот на техните жители”, каза Петкова. От началото на 2017 г. до края на месец юли 2018 г. приходите от концесионна дейност са над 143 млн. лв., от които по сметките на общините са отишли повече от 71 млн.

“Нашето правителство стои твърдо зад устойчивото развитие на минно-добивния отрасъл в страната. Позицията ни е, че секторът трябва да работи на пазарен принцип, при спазване на конкуренцията, подчерта министърката. Тя припомни, че през декември миналата година след законодателна промяна е криминилизиран незаконният добив на подземни богатства.

“По този начин ще се намалят преките загуби за работещите в сектора компании”, каза министърката.

Петкова припомни още, че по време на първото българско председателство на Съвета на ЕС в София се проведе петото издание на Европейския минен бизнес форум. Според нашите международни партньори българската минерално-суровинна индустрия

се нарежда

на едно

от първите

места в Европа

И министърът на труда и социалната политика Бисер Петков отбеляза ролята на отрасъла за развитието на регионите. Той приветства фирмите за технологичното обновление в предприятията, за инвестициите в развитието на работниците и специалистите и в подобряването на условията на труд.

Въпреки сериозното техническо обновление има рискове за опасността и здравето на работещите, каза той. “Това определя приоритетното внимание, което фирмите от минно-геоложката камара отделят на безопасните условия на труд. Радостно е, че

трудовите

злополуки

намаляват, а за

миналата година

нямаме

злополука със

смъртен изход

Това ни убеждава, че пътят е в инвестиции за превенцията на трудовия травматизъм, в оценка на рисковете на работната среда и на ефективни мерки за намаляването им”, заяви министърът.

Президентът на Конфедерацията на труда “Подкрепа” Димитър Манолов заяви, че ако ги няма някои предприятия на минната индустрия, всичко около тях ще изчезне. Той се обърна към енергийния министър с думи за тежкия натиск, под който е поставена въгледобивната индустрия. “Ако изчезне въгледобивът, ще изчезнат много други неща.” Лидерът на “Подкрепа” всъщност говори за европейските екоизисквания за термичните централи.

По-късно пред журналисти министър Теменужка Петкова заяви, че в средата на септември се очакват добри новини за дерогацията за въглищните ни централи.

Председателят на камарата Николай Вълканов заяви, че на 18 август - деня на успението на св. Иван Рилски, който е закрилник на миньорите, “имаме основание да празнуваме, защото постигнахме значими резултати.” Той цитира св. Иван Рилски: “Бъдете единни, имайте мир помежду си”. Десетки миньори, инженери и специалисти дойдоха в залата на “София Хотел Балкан” за националното честване на Деня на миньора.

Десетки миньори, инженери и специалисти дойдоха в залата на “София Хотел Балкан” за националното честване на Деня на миньора.
 

5 големи награди

      даде камарата

Пет големи награди даде Българската минно-геоложка камара в навечерието на Деня на миньора.

Те бяха връчени на представителите на компаниите от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и председателя на камарата проф. дтн Николай Вълканов.

Бяха връчени и грамоти за принос към българската минерално-суровинна индустрия. Такова отличие получи минно-геоложкият университет “Св. Иван Рилски”.

За 65-годишнината си бе отличен и “Минстрой холдинг” с председател проф. дтн Николай Вълканов.

За 50-годишния си юбилей грамота получиха Илия Гърков, изпълнителен директор на “Дънди Прешъс металс Челопеч” и на “Дънди Прешъс Металс Крумовград”, а за 60-годишнината си - Драгомир Драганов, изпълнителен директор на “Елаците - Мед”.

Бяха дадени и три нанагради за най-добър студент. Васил Чобанов получи 1500 лв. еднократна стипендия от камарата. Михаил Мохамед ал - Марий взе награда на името на проф. д-р Лъчезар Цокорков, тя е на фондация “Асарел”. Радослав Динев бе награден с еднократна стипендия от 2000 лв. от “Минстрой холдинг”.

“Рудметал” получи наградата за иновации за изграждане на модулна мобилна инсталация за обогатяване на оловно-цинкови руди чрез внедряване на безцианиден процес. Тя бе връчена на изпълнителния директор Митко Младенов.
“Рудметал” получи наградата за иновации за изграждане на модулна мобилна инсталация за обогатяване на оловно-цинкови руди чрез внедряване на безцианиден процес. Тя бе връчена на изпълнителния директор Митко Младенов.
Приз за безопасност и здраве получи “Асарел-Ремонт”. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков връчи наградата на Димитър Цоцорков. Другите отличени бяха “Асарел - Медет” и “Имерис Минералс България”.
Приз за безопасност и здраве получи “Асарел-Ремонт”. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков връчи наградата на Димитър Цоцорков. Другите отличени бяха “Асарел - Медет” и “Имерис Минералс България”.
Изпълнителният директор на “Асарел - Медет” Делчо Николов получи приза за грижа за природата, който компанията спечели. Връчи му  зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.
Изпълнителният директор на “Асарел - Медет” Делчо Николов получи приза за грижа за природата, който компанията спечели. Връчи му зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.
Социално - отговорна компания тази година стана “Дънди Прешъс Металс Крумовград”. Наградата получи изпълнителният директор Илия Гърков.
Социално - отговорна компания тази година стана “Дънди Прешъс Металс Крумовград”. Наградата получи изпълнителният директор Илия Гърков.