“Булгаргаз” поиска увеличение от 13,89%,

ако КЕВР го одобри, топлинната енергия ще

поскъпне с над 9 на сто

13,89% увеличение на цената на природния газ от 1 октомври. Такова заявление е внесла “Булгаргаз” в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Преди месец компанията направи прогноза, както е задължена по закон, за поскъпване от 14,34%, сега е свалила малко.

Газовата компания предлага на КЕВР да одобри цена от 456,65 лв. за 1000 куб. м, или 43,41 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Увеличението се дължи на по-високите доставни цени от внос и на по-високия курс на долара спрямо лева. Друга причина е ефектът от утвърдената продажна цена за третото тримесечие на тази година, която е по-ниска от тази, на която “Булгаргаз” купува от “Газпромекспорт”.

Всъщност в сегашното тримесечие компанията плаща 418,64 лв., а го продава на определените от КЕВР 400,95 лв.

През второто тримесечие цената на “Газпромекспорт” за България е 362,87 лв., а тази, на която “Булгаргаз” го продава, пак определена от КЕВР, е 361,82 лв.

Тогава регулаторът твърдеше, че имало резерви от времето, когато цените са били по-ниски. Явно този резерв се е изчерпал, защото председателят на комисията Иван Иванов заяви преди седмица, че има риск газът да поскъпне, защото зависи от ценатана суровия петрол на световните пазари.

При 13,89% увеличение на газовата цена няма как да се размине и второ поскъпване на парното, първото за годината беше на 1 юли. За София увеличението беше със 7,46%, а за топлофикациите в другите градове беше между 0,10 и 17%.

Както е известно, делът на природния газ в цената на топлинната енергия е между 70 и 80% за различните топлофикации.

При дял от 70% и ако КЕВР одобри предложеното от “Булгаргаз” поскъпване, то парното в София ще скочи с 9,7%, показват изчисленията.

Или цената би била над 94 лв. на мегаватчас, при 85,95 лв. сега.

Допуска се обаче комисията да потърси резерви не само при газа, но и при топлофикациите и увеличението да бъде към 7-8%.