Банка ДСК е поискала от Комисията за защита на конкуренцията да ѝ позволи да придобие Сосиете Женерал Експресбанк, става ясно от регистъра на регулатора. Купувачът е поискал да придобие и непряк контрол върху няколко дъщерни дружества: “Сосиете Женерал Факторинг”, “Сожелиз - България” и “Регионален фонд за градско развитие”. Поискала е и да упражнява самостоятелен контрол върху Застрахователно акционерно дружество “Сожелайф България”. В съобщението на КЗК се посочва, че “Банка ДСК” се занимава с банкови, платежни и финансови услуги и някои съпътстващи - като застрахователно посредничество, туристически и охранителни услуги, дейности по финансов лизинг и факторинг.

Предприятия от групата на Сосиете Женерал Експресбанк се занимават с предоставяне на банкови, платежни и финансови услуги, дейности по финансов лизинг и факторинг, животозастраховане, застрахователно посредничество.

Очаква се операцията да окаже въздействие върху редица продуктово-географски пазари в страната: банкови услуги (банкиране на дребно и банкиране на едро), платежни услуги и др.

Предполага се, че стойността на сделката ще е не по-малко от 600 млн. евро.

С пазарен дял от приблизително 6,7% Сосиете Женерал Експресбанк е 7-ата по големина банка на българския банков пазар. В резултат на придобиването “ОТП Груп”, чието българско дружество е Банка ДСК, ще засили пазарната си позиция у нас. Банка ОТП присъства в България от 2003 г. и нейната дейност е печеливша, обявиха от институцията преди няколко месеца.