България затвърждава имиджа си на една от най-търсените дестинации за зимен туризъм. Това заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева на среща в Чепеларе за готовността на общините Смолян и Чепеларе за предстоящия зимен сезон. Заместник-министър Георгиева прогнозира очакван ръст на туристи през този ски сезон от поне 5 процента, след като зима 2017-18 е най-успешната по брой посещения на чуждестранни туристи от влизането на страната ни в ЕС.

Над 1.6 милиона чуждестранни туристи са посетили България през периода от декември 2017 до март 2018, което е ръст от 12 на сто. Ранните записвани за зимните ни курорти показват търсене от пазари като Ирландия, Гърция, Сърбия, Румъния, Израел, Македония.

Близо 8 милиона са чуждестранните туристически посещения в страната през периода от януари до септември, отчитайки ръст от 5.5 на сто.

Статистическите данни потвърждават тенденцията на ръст за последните 3 години, като в сравнение със същия период на 2015 г. увеличението при чуждестранните туристически посещиния е 31 процента. Общо 3.2 милиарда евро са приходите от международен туризъм за първите 9 месеца, което е с 7 на сто повече от същия период на 2017 г. Отмина едно успешно лято и предстои успешен зимен сезон, според Ирена Георгиева. Тя допълни, че се очаква засилен интерес към Пампорово и Чепеларе от български посетители, които са 65 процента от клиентите в курорта.

На срещата бе дискутиран въпросът с недостига на квалифицирани кадри в туризма. Заместник-министърът запозна местните хотелиери и представители на туристически бизнес с възможностите на пилотен проект и подписано споразумение за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма. Проектът предвижда регистрирани безработни да бъдат обучавани в Българо-германските центрове в Смолян и Царево. При този проект ще бъде важна активността на работодателите, техните заявки за нуждата от кадри ще бъдат получавани в Агенцията по заетостта.

Общините Смолян и Чепеларе заявиха на срещата готовност за зимното снегопочистване през предстоящия туристически сезон.

заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева Снимка:Архив
заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева Снимка:Архив