Парите от незаконна търговия сега се свили до 140 млн. лв. годишно

Между 2,5 и 3,5 млрд. лв. са приходите от незаконна търговия на цигари в България през периода 2007-2016 г. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикуван в четвъртък.

В момента нивата на незаконната търговия на цигари в България са относително ниски – в рамките на 5-6% от пазара. Приходите от контрабанда за изминалата година се оценяват от ИПИ на 100-140 млн. лв.

Последните данни за нивата на контрабанда на цигари показват леко увеличение за България. През третото тримесечие контрабандата на цигари е 5,3%. Делът се увеличава с малко в сравнение с предишното тримесечие, когато бе 4,7 на сто.

Въпреки това България остава с едно от най-ниските нива в ЕС на незаконна търговия, по-високи има в Гърция, Румъния, Франция, Германия, Полша, Италия и други страни.

През последните месеци ИПИ изследва ценовата достъпност на цигарените изделия във всички страни членки на съюза, както и еластичността на търсенето на цигари в България.

Анализът показва, че достъпността е доста по-ниска в новите страни членки и конкретно в България въпреки по-ниските цени на цигарите.

У нас средната цена на цигарите е с 25-30% по-ниска от тази в новите страни членки и са напаловина спрямо средните цени за ЕС. Причината за това е, че акцизните ставки са едни от най-ниските в ЕС. Те нарастваха след влизането ни в ЕС само защото трябваше да стигнем минималните ставки, изиквани от ЕС.

Въпреки това три различни методологически подхода за изчисляване на достъпността на цигарите показват, че ценовата им достъпност в България е 1,6-1,7 пъти по-ниска спрямо средните нива за ЕС.

С разполагаемия нетен дневен доход на човек у нас за тази година могат да се закупят 5,8 кутии цигари, докато с разполагаемия доход в ЕС могат да се закупят 9,3 кутии цигари. За България това са съответно 17,1% от дневния разполагаем доход, а за ЕС - 10,8%.

Данните показват, че за последните 10 години в ЕС се наблюдава влошаване на ценовата достъпност на цигарите, която най-отчетливо се проявява в новите страни членки. Анализът показва, че след 2015 г. има обръщане на тенденцията, като в някои страни ценовата достъпност на цигарите се подобрява въпреки покачването на акцизите. България е именно сред тези държави, в които се наблюдава ясна тенденция за подобряване на ценовата достъпност в последните 3-4 години в резултат на добрия икономически растеж.

В България се наблюдава сравнително висока ценова еластичност на потреблението на цигари. Това означава, че у нас потребителите реагират осезаемо на промени в достъпността на цигарите, като при загуба на достъпност ограничават своето потребление, но и търсят по-евтини алтернативи, в т.ч. незаконни продукти. Но макар че цените на цигарите да се удвоиха през последните 10 години, т.е. нараснаха със 100%, достъпността на цигарите, отчитайки и нарастването на доходите, се сви далеч по-малко - с 29%.