Председателят на ПК ”Екогласност” Емил Георгиев, кметът на с. Марково Пламен Кабаков и Юлия Бочева, представител на жителите на Белащица, бяха приети от посланика на Швейцария у нас Мюриел Бесе Коен. Преди два месеца тя им обеща среща до края на годината по повод искането на еколозите и жители на 9 населени места за прекратяване на концесията на кариера за добив на скални материали от находище "Белащица".

Тогава те връчиха на посланик Коен писмо, в което се твърди, че концесионерът на находището "Холсим кариерни материали Пловдив" АД - българският клон на швейцарската компания "Холсим", вреди на природата, пътната обстановка в околността, както и на здравето на хората.

Дисциплинираните в Швейцария компании да действат дисциплирано и в България, като спазват екологичните и етични норми, отправиха апел към посланичката на Швейцария представители на протестиращите срещу кариерата на „Холсим” до Белащица.

"Поканихме Нейно превъзходителство да посети района и да се запознае на място с проблемите. Чакаме да видим дали ще приеме поканата", поясни след срещата Емил Георгиев. Не очакваме посолството на Швейцария да удари по масата и да разпореди на българските власти какво да направят, допълни той, но уточни, че срещата е била доказателство за уважение и предпоставка за ползотворна съвместна дейност.

Емил Георгиев
Емил Георгиев

При разговорите е станало ясно, че посолството вече се е срещнало с "Холсим" и е настояло да се спазва българското законодателство.

"Екогласност" и жителите на района вече са изпратили писма до министерствата на енергетиката, околната среда и водите и на здравеопазването. В тях те настояват да се проведе епидемиологично проучване на населението заради дългогодишното наличие на прах и фини прахови частици, което се дължи на дейността на няколко кариери в района.

"Имаме отговор от Министерството на здравеопазването, където е казано, че ще следят много прецизно процедурата по ОВОС и ще искат стриктно спазване на националното законодателство", разказа Емил Георгиев. Авторите на Доклада по ОВОС трябва да докажат категорично, че реализацията на инвестиционното намерение няма да създаде риск за здравето на населението в района, се казва още в отговора от здравното ведомство. То предлага подробно да се анализират и оценят здравно-хигиенните аспекти на околната и жизнената среда и риска за човешкото здраве, като се наблегне на възможното влияние върху състоянието на атмосферния въздух чрез моделиране на очакваното замърсяване, както и да се изчисли предполагаемото шумово замърсяване.

Министерството е категорично, че ако авторите на ОВОС не успеят да докажат със сигурност, че концесията няма да представлява риск за здравето на населението в региона, то тя не трябва да бъде осъществена.

Протестиращите са получили и отговор от ДАНС, която е сигнализирана от тях, защото са застрашени водоизточниците на с. Марково, а водата е от национално значение. Агенцията вече работела по случая и имало достатъчно основания да се смята, че нарушения има.

Местните хора са готови да организират по швейцарски референдум за прекратяване дейността на концесионера, срещу който протестират вече цяла година.