Пловдив е един от петте града в Европа, които имат шанс да спечелят най-много от Брекзит. Това твърди анализ на “Форбс” въз основа на данни на LeadingRe - консорциум от 600 имотни агенции, работещи в 70 държави по света.

Основанието да се смята, че Загреб, Лисабон, Пловдив, австрийските градове Фелдкирх и Блуденц, както и Ротердам ще спечелят много, е, че те са с бързо развиващи се имотни пазари и в същото време са близо до големи летища и разполагат с квалифицирана работна ръка. Това дава основание да се смята, че когато големите мултинационални компании напуснат Лондон след Брекзит, те ще се установят предимно на такива места.

В Пловдив има сравнително висок за ЕС ръст на имотните цени от около 9% за миналата година, но цените са доста по-ниски, отколкото в много други градове на Европа със сходни условия. Инвестициите, които ще дойдат заради нарасналата му популярност като европейска столица на културата за 2019 г., ще допринесат за още по-висок ръст, се подчертава в анализа. Инвеститорите в имоти щели да дойдат първи заради възможностите за добра възвръщаемост.

Загреб също е с експлозивно развиващ се имотен пазар, но там ръстът на цените е по-висок - около 20% на годишна база. Същият е ръстът в Лисабон, където той е подпомогнат от правителствената програма “златна виза”, предвиждаща даване на гражданство по ускорена процедура при влагане на определени суми.

Двата австрийски града са с още по-висок ръст на имотните цени, но средното им равнище е около 3 пъти по-ниско, отколкото във Виена или в Кицбюел.

Ротердам печели като голям транспортен център и град, в който има значителен над средния ръст на цените - около 17% на годишна база. В същото време както в цяла Холандия имотният пазар там се състои предимно от наемни жилища, което означава малки наличности от имоти за купуване, а това привлича инвеститорите. (24часа)

5100 българи остават без работа, ако няма сделка 

5100 българи остават без работа, в случай че Великобритания излезе от ЕС без споразумение. От тях 1700 са наети директно от британски компании, а други 3400 си партнират индиректно с фирми от Острова, установява проучване на Института за икономически изследвания в германския град Хале (IWH), цитирано от АФП. От IWH изчисляват, че в България най-тежко ще да пострада селскостопанският сектор.

25-процентният спад на вноса от ЕС за Великобритания при Брекзит без сделка заплашва общо над 600 000 работни места в света. Според изчисленията на германските експерти без работа ще останат 103 000 души в Германия и 50 000 във Франция. Силно засегнати биха били също Полша (46 500) и Италия (46 200).

Напускане на ЕС без споразумение, което ще означава най-вече въвеждане на мита, би могло да разстрои международните вериги за производство, обяснява Оливер Холтемьолер, съавтор на проучването.

Междувременно министри от кабинета на Тереза Мей съобщиха, че премиерката възнамерява да подаде оставка това лято. Членовете на британското правителство направили заключенията си от “намеци, които Мей лично отправила”.

Шотландската премиерка Никола Стърджън пък обяви, че страната ще бъде независима държава до 5 години и така потвърди намерението си да организира нов референдум за независимост след Брекзит.