България и Сърбия ще изпълняват съвместни проекти за устойчив туризъм, за подпомагане на младежите и за опазване на околната среда, финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България - Сърбия 2014-2020 г.

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и министърът за европейска интеграция на Република Сърбия Ядранка Йоксимович връчиха договори за субсидия, финансирани в рамките на Втората покана за подаване на проектни предложения по Програмата.

Министър Аврамова посочи по време на церемонията, че програма е от особена важност за хората от пограничните региони, защото допринася за техния по-добър живот. Тя напомни, че по първа покана са сключени 39 договора на стойност 18,5 млн.евро, като 33 от тях са приключили, а останалите шест ще бъдат финализирани до края на годината. По втората покана с бюджет от малко над 12 млн. евро миналата година са били получени от 235 проектни предложения и са били одобрени 31 проекта за сключване на договори за субсидия на стойност от над 8 млн. евро. От тях 14 проектни предложения за 3,5 млн. евро ще се финансират по ос "Устойчив туризъм", осем за малко над 1 млн. евро ще са за подкрепа на младежите в трансграничния регион, а девет за над 3,5 млн. евро са за мерки, свързани с управлението на риска и опазването на околна среда. Девет от одобрените за финансиране проекти са с инвестиционен компонент и 22 проекта са от типа "меки" мерки.

Министърът уточни, че към днешна дата са подписани 20 договора за субсидия, а през следващите дни не очаква да бъдат подписани и да стартира изпълнението и на останалите 11. Пет допълнителни проекта в областта на околната среда за близо 3 млн. евро също са одобрени за финансиране, но договорите за субсидия ще се сключат след преразпределение на свободния финансов ресурс по тази ос, обясни министърът, като изрази очакване, че тези мерки ще допринесат за постигане на планираните цели на програмата при пълно усвояване на договорените средства.

Министърът за европейска интеграция на Сърбия Ядранка Йоксимович информира, че Сърбия има седем програми за трансгранично сътрудничество, като отбеляза, че тази с България е една от най-ползотворните, богати и с най-добри резултати. Тя изрази надежда и през следващия програмен период програмата да е успешна и в полза на региона, който и за двете страни е по-слабо развит. Ядранка Йоксимович изтъкна, че за Сърбия е полезен европейският опит на България и каза, че се надява, че страната й след един не чак толкова дълъг период ще стане член на ЕС. Начинът, по който България помага в целия процес, показва желанието й да бъде достоен член на ЕС и подкрепата, която ни оказва, показва, че тя ни счита и за сериозен кандидат, който води преговори в процеса за присъединяване към ЕС, каза сръбският министър. Министър Йоксимович покани министър Аврамова заедно да посетят крайграничните райони, за да видят успешно осъществени проекти от двете страни. Имайте предвид, че вие като работещи хора по проектите, ще бъдете надзиравани строго как те се осъществяват, обърна се сръбският министър към бенефициентите.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова напомни, че програмата е с бюджет 34 млн. евро и изрази надежда след изпълнението на проектите по нея, съвместно да бъде защитен по-голям ресурс за новата програма, както и да бъде потърсен най-правилен модел и подход за развитие на регионите чрез интегрирани проекти и чрез начините за финансиране. По думите на Николова има необходимост от промяна на модела и подхода към трансграничните региони и програми. Ще се търси възможност за използване на ресурсите и с възможностите за изпълнение на стратегически проекти с национално значение и приоритети за двете държави, така и на принципа на генериране на интегрирани проекти отдолу нагоре, да се опитаме да намерим възможността и да се срещнем нуждите на регионите с националните приоритети, каза Николова.