С церемония в събота в самоковското село Белчин ще се открие “Белчински извор” - новият луксозен спа комплекс, който една от най-големите строителни компании у нас - “Главболгарстрой” (ГБС), изгражда около собствен сондаж за прочутата белчинска минерална вода. Това съобщи почетният председател на Камарата на строителите в България и шеф на ГБС Симеон Пешов.

Комплексът, който бе тържествено осветен и показан за първи път в четвъртък, се изгражда от 2014 г., като първоначалната идея е била къщите за гости, построени изцяло от екоматериали, да се продават. По-късно идеята се трансформира и сега хотелът, който ще отвори врати на 20 декември, както и къщите, които ще приемат гости от идната седмица, представляват комплекс за 160 гости.

Спа частта е от външни

и вътрешни басейни

с минерална вода, тепидариуми, сауни, топилни, стаи за масажи, джакузи, билкови, солни и ледени стаи и т.н., които могат да се ползват и от външни лица срещу 70 лв. на ден. Нощувка в студио в къщите, което е за двама души, ще струва по 249 лв. през седмицата и по 279 лв. през уикенда. Цените в хотела ще са по-ниски.

Част от къщите са изградени от глинени, а други - от конопени тухли, които имат антибактериално покритие. Според Пешов почивката в къща, построена от такива материали, зарежда енергийно тялото. Освен това те имат идеална топлоизолация - до степен, че при 35 градуса жега навън, вътре няма нужда от климатик. Прозорците и верандите им са ориентирани към близкия Цари Мали град.

Дебитът на минералната вода от собствения сондаж е 6,5 литра в секунда, като само литър и половина в секунда е прокаран през чешма, която е извън рамките на комплекса и е за обществено ползване. Останалото влиза в комплекса и пълни басейните и джакузитата. Симеон Пешов разказа, че само сондажът е струвал 2,5 млн. лв., като след това ГБС е трябвало да се яви на конкурс и сега плаща по 100 хил. лв. годишно за спечелената концесия.

Водата при извора е 41 градуса, но изградената в комплекса хидросистема я охлажда последователно до 36 и до 28 градуса за различните басейни. Водата лекува болести на опорно-двигателния апарат, леки кожни заболявания и болести на периферната нервна система.

Според местните поверия лековитата вода на Белчин е открита от дъщерята на император Теодосий Първи - Гала Плацидия. В наши дни при разкопки в околността е намерена златна монета с нейното изображение, една от петте такива в света.

“Таргетът на комплекса

определено са софиянци

от средната класа,

които искат да разпуснат сред природата за няколко дни, и за семейства с деца. На километър оттук има малко летище и оттам може да се наеме самолет или хеликоптер, с който да се лети над Рилските езера”, разказа Пешов. Наблизо са Самоков и Боровец, както и историческата атракция Цари Мали град. За Белчин се минава през Бистрица, Железница и Ярема, като скоро ще бъде ремонтиран пътят до селото от Дупница. Пътят през Самоков е с около двайсетина километра по-дълъг, отколкото през Железница.

Стая в студио в комплекса.
Стая в студио в комплекса.