Срещу “Брикел” има добре режисирана и зрелищна акция, заяви изпълнителният директор на компанията Яни Павлов

- Г-н Павлов, как ще коментирате наложената принудителна административна мярка на РИОСВ - Стара Загора, за спиране в “Брикел” на 6 котела от горивната инсталация за производство на топлинна енергия?

- Считаме, че попаднахме в предизборната кампания на една политическа група. Чрез нас някой реши да показва мускули и да размаха пръст на друга политическа група. Мога да кажа, че “Брикел” е едно от най-проверяваните предприятия в страната, собено през последните две години. От ИАОС многократно са извършвали проверки в нашата централа. През август бяха направени последните измервания. Нито веднъж не са констатирани превишения на допустимите стойности. Не разбираме как изведнъж РИОСВ – Стара Загора, реши да ни наложи подобно крайно наказание заради използване на биомаса.

- И все пак използвали ли сте биомаса като алтернативно гориво?

- Да, но всяко наше действие винаги се докладва, както на РИОСВ – Стара Загора, така и на МОСВ. Контролът е изключително строг и не можем да си позволим да правим нарушения. През цялото време всички компетентни институции са били информирани за всичко, което се случва.

- Можеше ли да не се стига до тази крайна мярка, която ще е в ущърб на гражданите?

- Струва ни се, че това бе една добре режисирана и зрелищна акция. Разбира се, че можеше да не се стига дотук. За такъв тип нарушение би следвало да бъдат предприети мерки от типа административна глоба например. На дружеството можеше да бъде направено предписание да бъде прекратена въпросната дейност. Подобен тип крайна мярка може да бъде наложена единствено при неспазване на предписание от страна на оператора, а в случая такова липсва.

- Защо темата с преработката на отпадъци стана толкова актуална точно сега?

- За нас е непонятно поради каква причина в обществото се опитва да се насади мнението, че внасянето и преработването на неопасни отпадъци е проблем. Тази практика се прилага успешно в редица страни от ЕС. И държа да подчертая, че не се използва специална част от отпадъците, която се преработва и става подходяща за оползотворяване в съоръжения като нашите. Вместо този отпадък да седи и гние на сметищата или да се запали в депото, ние го оползотворяваме.

- В началото каква беше вашата идея на инвестиционното ви намерение?

- Възнамерявахме да заменим част от въглищата с биомаса и модифицирано твърдо гориво т.нар. РДФ. Получихме разрешение за експериментално съвместно изгаряне на въглища с РДФ. Имаме съгласуван план с РИОСВ-Стара Загора, за него. Тук искам да напомня, че експериментът е преустановен на 21 август по инициатива на дружеството, за което са уведомени всички институции.

- Всяко предприятие казва, че работи така, че да не замърсява околната среда. Вие като едно от най-упрекваните дружества на тема замърсяване на атмосферния въздух какво конкретно направихте?

- Само през последните месеци осъществихме доста ремонти. Тампонирахме сгуроотвала и изграждаме зелен пояс около него чрез широколистни, студоустойчиви дръвчета. Залесяването е съобразено с посоката на ветровете в района и цели предотвратяване на замърсяването на Гълъбово с прахови емисии и подобряване качеството на атмосферния въздух.

- Какво следва сега за дружеството?

- Както досега ще изпълняваме разпорежданията на компетентните институции и ще спазваме закона.