Американски компании като “Локхийд Мартин”, “Нортроп Груман”, “Ошкош Дифенс”, “Текстрон” и Ай Би Ем имат интерес към съвместно производство на оръжия и бойна техника с български заводи. И участие в търговете за нова техника на армията.

Това стана ясно на втория форум за отбранителна индустрия и киберсигурност, организиран от Американо-централноевропейската бизнес асоциация.

“Нортроп Груман” имат интерес да продадат на България оръдията “Бушмастер”, а “Ошкош” - бронираните бойни машини MRAP и лека тактическа бронирана техника. “Локхийд Мартин”, от които България вече купи 8 изтребителя F-16, пък се надяват на сделка и за хеликоптери “Сикорски”, стана ясно от представянията на компаниите. Ай Би Ем има интерес да продаде продукти за киберзащита.

Модернизацията на армията с нови техника и оръжие ще продължи поне до 2032 г., стана ясно от изказване на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. През април ще стане готов стратегическият преглед на отбраната и в него ще са записани новите проекти, обясни той пред бизнеса. Засега освен двата големи проекта за нови бронирани машини и патрулни кораби военните предвиждат и сделки за покупка на триизмерни радари за водене на F-16 и радари и нова артилерия за противовъздушната отбрана. Освен това с американска финансова помощ разчитат да закупят и способности за киберзащита.

Всяка от фирмите търси и български партньори за съвместно производство. Това ще е и едно от задължителните условия при бъдещите сделки за армията.

“Значителна част от растящия български износ се дължи на произвеждащите оръжия и военна техника заводи и те стават все по-добри”, коментира на форума и министърът на икономиката Емил Караниколов.

МВР пък търси помощта на американския бизнес за възможности за контрол над комуникациите и проследяване при внедряването на 5G мрежата, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

До момента американски фирми са инвестирали у нас над 2,5 млрд. долара и са наели над 30 000 български работници, но това е само началото, каза посланичката на САЩ Херо Мустафа.

През януари предстои първата стратегическа среща между България и САЩ след подписаното от премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп споразумение, добави тя.

Германската Комерцбанк иска да открие айти хъб в София, стана ясно след среща на Караниколов с Карстен Битнер от борда на банката.

88% от германските компании биха инвестирали отново в България, похвали се премиерът Бойко Борисов на среща с Германо-българската индустриално-търговска камара и Източната комисия на германската икономика.

На срещата са участвали и германски компании, които имат интерес да инвестират в България в сферите на транспортна инфраструктура, енергетика и енергийна ефективност, управление на води и отпадъци, машиностроене, производство на автомобилни части и детайли, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, съобщиха от правителствената пресслужба.

“Връзките между двете държави са изключително добре развити. Над 1400 германски фирми, в които работят над 60 000 души, са представени в България. Развитието на нашите връзки е изключително позитивно”, подчерта Януш Кулик, говорител на работната група за Югоизточна Европа при Германската източна бизнес асоциация.

До август тази година българският износ за Германия е в размер на 2,876 млрд. евро и има ръст от 1,3% спрямо същия период на 2018 г.

“България е една от малкото държави по света, която може да се похвали, че има положително търговско салдо с Германия”, казал Борисов на срещата. През 2018 г. стокообменът между двете държави достигна до рекордните 8,153 млрд. евро и се очаква тази година да бъде над 9 млрд. евро.

За 2018 г. преките чуждестранни инвестиции от Германия възлизат на 105,4 млн. евро. Около 30% от 100-те най-големи инвеститора у нас са германски или с германско участие.