Правителството на Великобритания ще публикува своите приоритети за търговското споразумение, което желае да подпише с Европейския съюз малко след 31 януари – датата на формалното изтегляне на Лондон от структурите на ЕС. Това заяви министърът, отговарящ за преговорите и процесите по Брекзит на Обединеното кралство Стивън Баркли, пише европейската редакция на списание Politico.

Той каза това в интервю за британската медия BBC. Баркли заяви, че правителството му ще „публикува своите цели за преговорите“ малко „след 31-и“ януари, предава "Фокус".

Попитан за специфична дата, Баркли отказа да се ангажира с такава, като заяви, че правителството в Лондон ще представи „повече детайли, свързани с целите на преговорите следващия месец“. Баркли каза още, че „целта е да се стигне до нулеви мита и амбициозна търговска политика“, и всичко това да стане, докато се водят паралелно преговори с останалата част на света, и в частност – САЩ.

Според клаузите на споразумението за Брекзит, подписано по-рано между Лондон и Брюксел, което вече премина през парламента и беше подписано от премиерът Борис Джонсън, Великобритания ще бъде част от търговския блок на ЕС до края на декември 2020 г. Лондон твърди, че иска пълна и всеобхватна търговска сделка, която трябва да бъде подписана дотогава, макар повечето европейски лидери да смятат, че това не е възможно.

Европейската комисия обмисля опцията да започне преговори с Великобритания по няколко отделни сектора, четири или пет, които да покриват търговията, рибарството, безопасността и външната политика, и също така транспорта и авиацията. Главният преговарящ за Брюксел по въпросите за Брекзит Мишел Барние потвърди по-рано, че Брюксел пи предпочел да обсъди с Лондон цялостна търговска сделка, и добави, че Общността ще се опита да стигне и до договор за „институционална рамка“, която да свързва различните сектори от споразуменията.