Григор Димитров и Димитър Бербатов - най-влиятелните и скъпи БГ инфлуенсъри

  • 1
authorАвтор: Паола Хюсеин

Григор Димитров и Димитър Бербатов - най-влиятелните и  скъпи БГ инфлуенсъри

ГРИГОР ДИМИТРОВ

Колко струва рекламният пост във фейсбук и всеки ли може да го напише

Какви са тези реклами в социалните медии, не знам. Синът ми има едни приятели - нарича ги инфлуенсъри, които пишат тук-там някакви постове и за всеки получават по 1000 лв.”, каза ми преди време пенсиониран журналист, цял живот работил в традиционните медии.

Впрочем журналистите, независимо в кои медии работят, също са инфлуенсъри по смисъла на влиянието, което имат върху общественото мнение. Просто преди ерата на социалните медии този тип хора не бяха определяни с чуждици.

Инфлуенсър означава “човек със силно влияние в социалните мрежи, огромен брой последователи и чието поведение винаги е забелязвано и вземано под внимание”, пише в съвременните тълковни речници, създадени онлайн. Тези няколко условия са напълно достатъчни инфлуенсърите бързо да бъдат забелязани от рекламните агенции и използвани за целите на комуникацията между марка и клиент.

Важно е уточнението, че инфлуенсърът не получава пари за всеки свой пост, а само за рекламните. Започне ли обаче да се грижи само за маркетинговите послания, доверието в него може лесно да се стопи. Все пак той е активен и популярен сред своята интернет общност заради поредица свои качества, експертиза, статии, споделени снимки и мнения и т.н.

Има три типа

инфлуенсъри

Първият са звездите, които са известни извън онлайн пространството и социалните медии. Сред тях са певци, актьори, тв водещи. Те използват звездния си статус, за да създадат добри социални профили. Не е достатъчно обаче просто да имат страница във фейсбук, тъй като тя трябва да бъде непрекъснато обслужвана, а самите звезди постоянно да обгрижват аудиторията си, да знаят какво да ѝ показват и говорят. В този образ напълно се вписват Мария Илиева, Теодора Духовникова, Владо Карамазов. Продуцентите на певците на практика това работят - грижат се за страниците им онлайн. Така Криско, Дара и другите млади таланти стават все по-силни инфлуенсъри, още повече че имат точен пазар и лоялна аудитория. “Кока-Кола” отдавна е разбрала това и е сред най-големите им рекламодатели, обясняват от рекламните агенции. Така че звездите с разработени социални профили са най-скъпоплатените инфлуенсъри.

Вторият тип инфлуенсъри са тези, които започнаха преди няколко години като т.нар. блогъри. Те нямат популярност извън социалните медии, но същевременно доста голяма част от тях се развиха и се превърнаха в професионални инфлуенсъри. Т.е. вече работят само това. Техният труд не е заплатен колкото на истинските звезди, макар че не само популярността е причина. За разлика от западните си колеги повечето от българските професионални инфлуенсъри не могат да създават много интересно съдържание - нещо, което впрочем важи и за медийното пространство у нас. В много от случаите постовете им са пиарски съобщения, написани без никакво въображение. Въпреки това агенциите ги ползват,

а заплащането

им е в златната

среда,

тъй като все пак работният им ден е посветен именно на социалните медии.

Най-търсени от рекламните агенции, но и най-трудно намирани са третият тип инфлуенсъри. Това са най-нормални хора - често експерти в своята област, които имат какво да кажат помежду си на своите приятели и на своята си общност. Те имат най-висока степен на доверие. В тази група инфлуенсъри не се търси човекът с най-много приятели в социалната медия, а този, който има тежест в дадена общност. Такива например са геймърите, които непрекъснато играят и споделят помежду си нещо за игрите. Убедиш ли ги да представят твой продукт, обикновено постигаш успех, тъй като помежду си те много си вярват. Подобна е и общността на майките. Спецификата при тази трета група е, че хората в нея не се продават много. Освен това винаги се съмняват. Много често искат да се запознаят с продукта, тъй като казват, че няма да рекламират всичко.

“Няма значение колко последователи има инфлуенсърът, а какво съдържание дава той на феновете и как последователите му реагират на него. Това е нещото, което компаниите и марките търсят, защото искат взаимодействие с брандпосланието, което минава през инфлуенсъра, а не че постът има хиляда лайка примерно. По-стойностно за рекламодателя е дали тези последователи са си купили продукта, тествали са го и са споделили мнение. Инфлуенсърите не са само известните лица и блогърите за козметични продукти, могат да са всякакъв друг тип лидер на мнение - обществен или от здравния сектор, финансов експерт. Тези хора с тяхното знание и експертност дават мнение, което е по-достоверно за хората като публика, особено в ерата, когато прекалено много се шуми за фалшивите новини най-вече в онлайн пространството”, обяснява Ива Григорова, директор на пиар агенцията MSL, която е част от “Публисис груп”.

Как се намира

инфлуенсър?

Не е особено лесно. Откакто инфлуенсърът стана новото черно - модно е всеки продукт или услуга да се рекламира по този начин, се нароиха десетки дигитални и маркетингови компании, които продават на килограм хора с онлайн влияние. Дори с твърдението, че имат ексклузивитет за определени инфлуенсъри. Почти никога обаче това не е вярно и тези с изключителните права биват ползвани и от други.

Каква е цената?

Няма твърди тарифи. Въпрос на преговори е. Всеки пост има цена, но тя е различна за всеки конкретен случай. В момента тя върви от 200 до 5000 лв. на пост. Да, от инфлуенсърството може да се забогатее, но не ей така между другото, твърдят агенциите, които предоставят тази социална услуга на клиентите си. За разлика от един сайт за лайфстайл примерно, в който 10 души работят, за да набавят в него информация, инфлуенсърът е един човек, който сам прави социална медия. Така че той работи почти същите 10 часа, колкото и в сайта, като непрекъснато обновява страниците си, ходи на събития, отразява рекламната кампания, която му е поверена. Освен това поства задължително и всички онези неща, които е правил, преди да подпише рекламен договор. В противен случай ще стане безинтересен на аудиторията си и рейтингът му рязко ще спадне. Впрочем рекламните агенции отдавна са забелязали, че огромната популярност примерно на Николета Лозанова онлайн вече не върши толкова добра работа. Причината е, че с всеки свой пост тя продава нещо. Естествено е на последователите ѝ да им омръзне 24 часа в денонощието да четат и гледат само реклами. Пренасищането с маркетингови клипове започва да влияе отрицателно дори на някои известни спортни сайтове, като сваля посещаемостта им.

По същия начин се клишират и добрите идеи, родени в онлайн пространството. Силата на неформалната комуникация в социалните медии е, че изключително бързо хваща неща, които са интересни на публиката. Последният такъв случай е с торбичките “Била”. Огромната популярност, която постигна, показва, че социалните медии вече имат много по-голям потенциал от телевизиите. В същото време обаче това много трудно може да се контролира и овладее от марките. Засега няма формула, която да покаже кой мем (означава идея, поведение или стил, който се разпространява от човек на човек в дадена култура) ще се превърне в хит в мрежата. Случва се изведнъж и която марка е най-бърза, може да се закачи за него и да успее да се рекламира, но подобна ситуация не може да се диктува. Така преди време реагира ИКЕА и при скандала с плочките на ул. “Граф Игнатиев” във фейсбука им излезе реклама на килим, наподобяващ плочките, с посланието “Настилка, достойна за граф”.

Сега рекламните агенти дебнат непрекъснато социалните медии, за да уловят добрата идея първи, но пак са толкова много, че с Мегзит например вече продават от чаши до самолетни билети. Това обикновено означава, че няма да продадат нищо.

Къде на шега, къде наистина един от съветите за инфлуенсър е като няма какво да кажеш в поста, да пуснеш снимки на малко куче и бебе. Факт е, че подобните безсмислени, но мили снимки винаги имат широк отзвук.

Не на това разчитат, разбира се, най-големите инфлуенсъри в света. И те вече не са далеч от нас, защото сред тях има и двама българи - Димитър Бербатов и Григор Димитров. Те притежават всичко, за да влияят на последователите си в социалните мрежи - световна популярност, харизма, наситено с големи постижения всекидневие и желание и умения да развиват профилите си със собствени инициативи, които се радват на голяма подкрепа от феновете им. И да, те също са инфлуенсъри, но

получават

несравнимо

по-високи суми

за всеки свой пост. Подобно на колегите си по света, те наистина са големи и това ги прави почти официозна медия. За разлика от тук, звездите на Запад твърде много държат, когато продават нещо през фейсбук или инстаграм, да пишат, че това е платено съдържание. Правят го и двете български големи спортни звезди. Иначе рискуват да загубят уважението и доверието на огромната си аудитория.

Българският пазар на инфлуенсърите също се развива и скоро подобна регулация вероятно ще се случи и у нас. Голяма част от тези, които се занимават с него, не го прикриват. Напротив, чувстват се горди, че имат влияние в мрежата. За разлика от политическите инфлуенсъри, които съществуват и печелят от това, но засега нито те, нито политическите сили признават подобно нещо.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Скрит спад на цените на жилищата

Скрит спад на цените на жилищата

В цените на новопостроените жилища, които през последните няколко години достигнаха космически висоти, се наблюдава скрит спад. Според брокери средната отстъпка, която клиентите договаряли, била 12%, докато преди година не надхвърляла 5%. Това означава, че има скрито намаление, което засега не променя офертните цени

Борисов: Ще се радвам да знам за кои  енергийни проекти са говорили Радев и Путин

Борисов: Ще се радвам да знам за кои енергийни проекти са говорили Радев и Путин

С удоволствие бих научил за кои енергийни проекти между България и Русия са говорили, защото това ми е важно и сигурно трябва нашите министри да ги изпълняват. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на обсъжданията за многогодишната финансова рамка на ЕС, предаде „Фокус“

Купуват се повече евро, но парите си остават в банките (Обзор)

Купуват се повече евро, но парите си остават в банките (Обзор)

И БНБ, и банкери са категорични: Няма натиск върху борда Българите обменят повече евро в последните дни, но парите си остават в банките под формата на депозити. Така финансисти коментираха изявления на политици, регистрирали близо 1 милиард лева, с които са купени евро. Като причина за засиления интерес се посочват дебатът дали да влезем в

“Лафка” затваря, виж къде ще намерите “24 часа”

“Лафка” затваря, виж къде ще намерите “24 часа”

“24 часа” и всички останали печатни издания търсете в търговските вериги, молове, бензиностанции и пунктовете за продажба на вестници Веригата “Лафка” от утре - събота, затваря своите обекти. Информацията неофициално бе потвърдена от двама източници. Официално писмо обаче до издателите все още няма. Слухът

Гласят бивше вице на Герджиков за член на КРС

Гласят бивше вице на Герджиков за член на КРС

Бившият вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков - Деница Златева, е една от номинациите за членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Тя е предложена от парламентарната група “БСП за България”. Златева беше отговарящ за българското председателство на ЕС в кабинета на Герджиков

Пекин построи фабрика за маски само за 6 дни

Пекин построи фабрика за маски само за 6 дни

Работници в Пекин завършиха строежа на нова фабрика за производство на маски тази събота, чиято цел е да разреши силното търсене на продукта на фона на епидемията от новия коронавирус, предаде Радио "Китай". Фабриката, разполагаща се на площ от 1070 квадратни метра, се намира в икономическо-технологичната зона за развитие на Пекин

Вижте как се пълни язовир Студена (видео)

Вижте как се пълни язовир Студена (видео)

Тройно повече вода има в язовир Студена в сравнение с началото на януари. Топящите се снегове вдигат значително притока на вода и нивото видимо се е повишило, видя екип на "България днес". Въпреки то нивото все още е под критичния минимум. Как изглежда язовирът в края на февруари вижте във

"Самсунг" затвори цял завод в Южна Корея
заради заболял от коронавируса

"Самсунг" затвори цял завод в Южна Корея заради заболял от коронавируса

Компанията "Самсунг електроникс" съобщи днес, че е бил потвърден случай на заразяване с коронавирус в един от нейните заводи за мобилни устройства в югоизточния южнокорейски град Гуми, което е довело до затваряне на целия производствен комплекс, предаде Ройтерс. Компанията, която е най-големият производител на смартфони в света, съобщи

Dacia с нискотарифен електромобил, ще струва 10 000 евро!

Dacia с нискотарифен електромобил, ще струва 10 000 евро!

Бюджетната марка на Renault - Dacia, ще визуализира първото си електрическо превозно средство на автомобилното изложение в Женева на 3 март. Най-вероятно серийната версия на нискобюджетната келектрическа кола ще бъде пусната догодина. Представителите на Dacia и Renault не предоставят повече подробности преди изложението

Юрист: Хората с неплатени печалби от лотарията стават нейни кредитори

Юрист: Хората с неплатени печалби от лотарията стават нейни кредитори

Окончателно: Талончета вече само в тотото От 21 февруари, петък, талоните на двата частни организатора на лотарийни игри - “Национална лотария” и “Лотария България” вече не са валидни. Вчера в “Държавен вестник” бяха обнародвани поправките в закона за хазарта. Според тях “Национална лотария” и “Лотария България” остават без лиценз, което означава

Най-коментирани

Форум среща наука и бизнес

Форум среща наука и бизнес

Агенцията за малките и средните предприятия и БАН ще представят последните иновационни разработки на академията, готови да се превърнат в успешен бизнес. Събитието под надслов “Наука за бизнес” е на 10 март в “София Тех Парк”, съобщиха от агенцията, чийто шеф е Бойко Таков. В рамките на форума ще бъдат представени успешни проекти между БАН и

Борисов: Ще се радвам да знам за кои  енергийни проекти са говорили Радев и Путин

Борисов: Ще се радвам да знам за кои енергийни проекти са говорили Радев и Путин

С удоволствие бих научил за кои енергийни проекти между България и Русия са говорили, защото това ми е важно и сигурно трябва нашите министри да ги изпълняват. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на обсъжданията за многогодишната финансова рамка на ЕС, предаде „Фокус“

Спряха поръчка за 40 нови пътнически вагона

Спряха поръчка за 40 нови пътнически вагона

“БДЖ Пътнически превози” спря поръчка за 40 нови пътнически вагона, която обяви през октомври миналата година. Процедурата беше договаряне с предварителна покана, а прогнозната стойност - 76,6 млн. лв. Вагоните трябваше да се ползват основно за дългите направления София - Варна и София - Бургас. Прекратяването на процедурата е с решение на

Ще има пак саниране, но с кредити с ниска лихва

Ще има пак саниране, но с кредити с ниска лихва

Предвиждат помощи за социално слаби, които нямат пари за самоучастие Посредници ще помагат за кандидатстване, общините ще приемат проектите на едно гише В България отново ще има програми за саниране на жилищни сгради, но този път те ще бъдат насочени към целия сграден фонд, а не само към блоковете. Очаква се програмите да включват финансов

Скрит спад на цените на жилищата

Скрит спад на цените на жилищата

В цените на новопостроените жилища, които през последните няколко години достигнаха космически висоти, се наблюдава скрит спад. Според брокери средната отстъпка, която клиентите договаряли, била 12%, докато преди година не надхвърляла 5%. Това означава, че има скрито намаление, което засега не променя офертните цени

"Витоша ски" подготвя подмяната на Княжевския лифт

"Витоша ски" подготвя подмяната на Княжевския лифт

"Витоша ски" АД преди няколко седмици заяви своето намерение да извърши реконструкция на съществуващите съоръжения на територията на Природен парк "Витоша". Нашият анализ показва, че Законът за горите" и действащият план за управление на Природен парк "Витоша" правят невъзможно това да се случи законно

Турският ГКПП Хамзабейли се разширява, за да разтовари Капъкуле

Турският ГКПП Хамзабейли се разширява, за да разтовари Капъкуле

Турция разширява капацитета на ГКПП Хамзабейли-Лесово на българо-турската граница, който се реконструира и модернизира, съобщава БТА. В обновения пункт пероните за обслужване на пътниците и на моторните превозни средства ще бъдат увеличени от 6 на 10. Нови салони за пътниците, плац за тирове и други нови съоръжения ще бъдат разположени

Кметове търсят кой да замести “Лафка”

Кметове търсят кой да замести “Лафка”

В редица градове може да има нови концесии за спирки Кметовете започват да търсят кой да замести “Лафка” с павилиони по спирките на градския транспорт. В неделя веригата обяви официално, че прекратява оперативната си дейност. “Ако сегашният концесионер на спирките в Пловдив “Лафка маркет” се откаже, ще обявим нова процедура

“Енерго-Про” инвестира 30 млн. лв. във Варна

“Енерго-Про” инвестира 30 млн. лв. във Варна

15 млн. лева е инвестирало “ЕРП Север”, част от “Енерго-Про”, в област Варна през миналата година. 11 млн. са били насочени за подобряване и изграждане на нова мрежа, както и снабдяване със специализирана техника. 4 милиона са вложени в проекти по електромерната програма и присъединявания към електроразпределителната мрежа

"Джи Пи Груп” отличи най-добрите млади строители на Бургас

"Джи Пи Груп” отличи най-добрите млади строители на Бургас

За поредна година в ПГСАГ ”Кольо Фичето” в Бургас, се проведе състезанието ”Най-добър млад строител”. То е под егидата на Министерството на образованието, Областното представителство на Камарата на строителите в България, Камарата на строителите-ветерани и фирми от бранша. Учениците мериха сили в 6 професионални категории

Тръмп: Индия купива от САЩ отбранителна техника за 3 млрд. долара

Тръмп: Индия купива от САЩ отбранителна техника за 3 млрд. долара

Американският президент Доналд Тръмп съобщи днес, че Индия ще закупи от САЩ отбранителна техника за 3 милиарда евро, включително щурмови хеликоптери. Двете страни задълбочават отбранителните и търговските си връзки, за да балансират влиянието на Китай в региона, предаде Ройтерс. Индия и САЩ постигат напредък и в сключването на голямо търговско

Ангелкова: Пътуващите до Италия тези дни могат да си върнат парите от туроператорите

Ангелкова: Пътуващите до Италия тези дни могат да си върнат парите от туроператорите

Хората, които са резервирали екскурзия до Италия в следващите дни и искат да се откажат заради коронавируса, ще могат да получат обратно платените суми от туроператори без неустойки. До края на деня ще стане ясно дали това ще важи със сигурност. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с туроператори

Пандемия от коронавируса ще донесе загуби от над 1 трлн. долара

Пандемия от коронавируса ще донесе загуби от над 1 трлн. долара

Тревожната перспектива, че разпространението на коронавируса може да се превърне в първата наистина разрушителна пандемия в ерата на глобализацията, подновява съмненията за стабилността на световната икономика, пише Bloomberg в свой анализ. Броят на смъртните случаи приближава 3 000, над 80 000 са официално регистрираните случаи на заразени

Борисов: Строежът на газовата връзка Гърция-България е ключова за внос на газ от алтернативни източници за Югоизточна Европа

Борисов: Строежът на газовата връзка Гърция-България е ключова за внос на газ от алтернативни източници за Югоизточна Европа

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът наРепублика Кипър Никос Анастасиадис изразиха загриженост от разпространението на вируса COVID-19 в Европа. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Двамата лидери бяха категорични, че е необходима отлична координация междуевропейските институции

6000 работодатели са объркали справките за доходи, изплатени през 2019 г.

6000 работодатели са объркали справките за доходи, изплатени през 2019 г.

НАП информира персонално фирмите за допуснатите неточности, остават 3 дни за корекции Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, /по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходите

Руска компания ще строи "Турски поток" в България

Руска компания ще строи "Турски поток" в България

Регистрираната в Белград руска компания IDC (Infrastructure Development and Construction), която беше главен изпълнител за изграждането на газопровода „Турски поток“ през Сърбия, също ще бъде подизпълнител на българския участък от газопровода, предаде БГНЕС. Разрешението за изграждане на газопровода от България до Сърбия е дадено от саудитския

Турският ГКПП Хамзабейли се разширява, за да разтовари Капъкуле

Турският ГКПП Хамзабейли се разширява, за да разтовари Капъкуле

Турция разширява капацитета на ГКПП Хамзабейли-Лесово на българо-турската граница, който се реконструира и модернизира, съобщава БТА. В обновения пункт пероните за обслужване на пътниците и на моторните превозни средства ще бъдат увеличени от 6 на 10. Нови салони за пътниците, плац за тирове и други нови съоръжения ще бъдат разположени

Кметове търсят кой да замести “Лафка”

Кметове търсят кой да замести “Лафка”

В редица градове може да има нови концесии за спирки Кметовете започват да търсят кой да замести “Лафка” с павилиони по спирките на градския транспорт. В неделя веригата обяви официално, че прекратява оперативната си дейност. “Ако сегашният концесионер на спирките в Пловдив “Лафка маркет” се откаже, ще обявим нова процедура

"България Ер" анулира полетите си до Милано до 27 март заради коронавируса

"България Ер" анулира полетите си до Милано до 27 март заради коронавируса

"България Ер" анулира полетите си до Милано до 27 март заради зачестилите случаи на коронавирус. Това съобщи авиокомпанията на сайта си.  Всички пътници по анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване без да плащат такса

"Радио Китай": Китайското развитие ще стабилизира световната икономика

"Радио Китай": Китайското развитие ще стабилизира световната икономика

На 23-и т.м. в Китай се проведе мащабна видеоконференция, с участието на 170 хиляди души. На нея китайският лидер Си Дзинпин изтъкна, че потенциалът и динамиката на китайското развитие трябва напълно да се освободят, с цел реализиране на задачите за тазгодишното социално-икономическо развитие на страната, съобщава "Радио Китай"