Имаме намерение още от понеделник, 16 март, да започнем с електронното обучение на учениците, като се очаква тогава да обхванем 90 процента от учениците, а в сряда - 95 процента от учениците. Това каза на извънреден брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев днес, предаде БТА.

Той отбеляза, че в последните дни е направено много за въвеждането на системата на обучението на учениците в електронна среда. Голяма част от платформите позволяват да има обучение във виртуални класни стаи, но това няма да стане още от понеделник, уточни министърът.

И сега в училищното образование има разнообразие от платформи за електронно образование и за електронни уроци, както има и електронни дневници, каза министър Вълчев, но отбеляза, че сега, заради ваканциите с коронавируса, ще започне обучението в електронна среда още от този понеделник.

В началния вариант това електронно обучение ще бъде за самоподготовка, за затвърждаване на материала и за упражнения, като то ще бъде компенсация на загубените учебни часове заради грипните ваканция, обясни министър Вълчев. Той уточни, че е решено учениците да ползват платформата Microsoft Teams и са създадени 800 000 профила за всички ученици и учители. Учениците могат да използват и други образователни ресурси, като най-големите издателства -  предоставят безплатно всички електронни учебници от първи до десети клас.

В понеделник ще стане ясно каква част от учениците нямат персонални компютри или персонални крайни устройства в домовете си, каза образователният министър.

В училищното образование има близо 65 000 учители и 700 000 ученици, като учителите и учениците в тази ситуация трябва да си помагат взаимно - със съдействието на регионалните управления по образованието и на синдикалните организации, каза министър Вълчев.
Той отбеляза, че е важно за по-малките ученици - от начален и прогимназиален етап, да бъдат създадени групи за комуникация, за да се осъществява електронното обучение на децата, с помощта на учителите и родителите.
Вероятно от вторник ще има образователни уроци по БНТ, които ще са с учениците от начален етап, информира министър Вълчев.
Той каза в отговор на въпрос, че за над 20 учебни дни много трудно става преструктурирането на учебния материал. В момента всички варианти за учебния процес са на дневен ред, но основен приоритет е да се осигурят максимални възможности за електронното обучение на учениците, отбеляза министър Вълчев. Той увери, че ако учителите, имат минимум пет часа работа при сегашната ситуация, това ще се счита за работен ден.

"Контактувам с министрите на образованието от ЕС и в момента почти няма страна, която твърдо е решила да удължава учебната година, да променя датите на изпитите, това е въпрос, по който ще се говори и с висшите училища. Не знаем каква ще бъде кривата на развитие на епидемията", коментира министър Красимир Вълчев.