Цената на пандемията от коронавирус може да е 4,1 трлн. долара или почти 5% от глобалния брутен вътрешен продукт, в зависимост от разпространението на болестта в Европа, САЩ и други големи икономики. Това прогнозират от Азиатската банка за развитие (АБР), цитирана от Bloomberg.

Ако заразата бъде овладяна в кратък период, щетите могат да бъдат ограничени до 2 трилиона долара, или 2,3% от световната продукция, заяви кредиторът, базиран в Манила, в своя Доклад за развитие на Азия, публикуван в петък. Разходите, направени в Азия, включително тези от Китай, ще представляват около 36% от общата цена на пандемията, се казва в съобщение на институцията.

Не може да бъде отхвърлена възможността за тежки финансови сътресения и финансови кризи, каза Ясуюки Савада, главен икономист на АБР. 

На 6 март АБР заяви, че епидемията може да струва на световната икономика 347 милиарда долара и да намали темповете на растеж в световен мащаб с 0,4 процентни пункта, пише investor.bg. Оттогава епицентърът на вируса се измести от Китай към Европа и САЩ, като броят на заразените в глобален мащаб вече е над 1 милион.

Новата прогноза, публикувана в петък, взема предвид непосредственото въздействие върху туризма, потреблението и инвестициите, заяви Савада в интервю за телевизията Haslinda Amin. Разходите биха могли да нараснат още повече, ако доставките бъдат напълно прекъснати, каза той.

Зависимите от туризма и суровините страни като Тайланд „ще пострадат най-много“ от пандемията, каза Савада в интервюто. Ако болестта може да бъде овладяна в рамките на три до шест месеца, икономическото възстановяване също може да бъде по-бързо, заяви той.