Почти половината от германците смятат, че проблемите с коронавируса в Италия и Испания са причинени от лошото управление в тези страни, според последното проучване на общественото мнение, пише европейската редакция на списание Politico.

Резултатите от анкетата подчертават една от причините защо Берлин се противопостави на предложенията на Рим, Мадрид и други столици за общи дългови вноски, познати като "корона облигации", като метод за справяне с икономическите последици, които предстоят след тази криза. Този въпрос предизвика множество несъгласия, които не дадоха възможност на финансовите министри в Европейския съюз да се разберат за обща стратегия за борба с икономическите последици от пандемията вчера, 8 април, коментира "Фокус".

Според онлайн проучване, проведено между 5 и 6 април сред 1500 възрастни германци от базираната в Лондон статистическа агенция Redfield & Wilton Strategies, 45% от анкетираните са съгласни, че проблемите, пред които Италия и Испания са изправени са предизвикани "основно заради лошото управление" там. Само 22% не са съгласни с това твърдение.

В същото време 55% от от попълнилите анкетата смятат, че "Германия трябва да направи всичко възможно да помогне на Италия и Испания да се справят с икономическите последици от пандемията от коронавируса".

Германското правителство настоява, че е готово да подкрепи голям пакет от финансови стимули, с които Общността да се справи с кризата, но настоява, че те трябва да дойдат от Европейския механизъм за стабилност, един от основните кризисни фондове на ЕС.

68% от анкетираните са съгласни, че Германия е "предоставила повече от достатъчно икономическа помощ на другите страни от ЕС". В същото време 54% от отговорилите смятат, че страните трябва да използват механизма за стабилност без ограничения, за да се справят с последиците от коронавируса.

Макар повечето германци да подкрепят начина, по който страната се справя с кризата у дома, около 87% отговорилите казват, че са притеснени от икономическите последици от пандемията.