Въвеждането на единни медицински протоколи за чуждестранните туристи е едно от възможните европейски здравни правила, които 11 външни министри от страни членки на ЕС, обсъдиха на видеоконференция в понеделник.

В срещата участва и българският дипломат №1 и вицепремиер Екатерина Захариева. Тя и колегите ѝ от Австрия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Малта, Португалия, Словения и Хърватия се разбраха да работят за общоевропейски подход при постепенното отваряне на границите, без обаче да се прави компромис със здравето на хората. Видеоконференцията бе по инициатива на външния министър на Германия Хайко Маас.

Идеята за единни медицински протоколи е била предложена, тъй като въвеждането на отделни практики от всяка държава по границите би затруднило гражданите. В момента здравните власти в различните страни от ЕС прилагат различни методи за контрол на пътниците.

Министрите призовават в обща декларация

отслабването на мерките

да стане координирано

и да е съгласувано

предварително между страните членки. Първите дипломати апелираха към бизнеса да участва отговорно в прилагането на мерките за безопасност и се разбраха отново да обсъдят развитието на ситуацията през първата половина на юни.

Междувременно излязлата от ЕС Великобритания обяви правителствен план за изграждане на въздушни мостове в опит да се спаси летният сезон. Те ще позволят на британските туристи да пътуват до чуждестранни курорти и

да се връщат, без да

бъдат подлагани на

14-дневна карантина

в родината. Властите се канят обаче да обявят 14-дневна карантина за пристигащите във Великобритания, което означава, че самата тя ще трябва да се раздели с надеждите да привлече туристи през лятото. Изключение може да има само за пътници от държави с ниско ниво на зараза, заяви британският министър на транспорта Грант Шапс.

Ситуацията ще се преценява според нивото на овладяване на епидемията и ще засяга включително любими за британците дестинации като Испания и Франция. Въздушните мостове ще се договарят в преговори със съответните страни, съобщи “Скай нюз”. Шефове на британски компании нарекоха плана “идиотски” и посочиха, че той няма да работи.

Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис например е поискал гърците да бъдат изключени от правилото на карантината, ако Лондон иска в Гърция да бъдат допускани британски туристи, съобщи Би Би Си.

Първите карибски острови възнамеряват да се отворят за чуждестранни гости от началото на юни, съобщи в. “Дейли телеграф”. Най-смелите ще са Сейнт Лусия и Антигуа, където пандемията нанесе малко щети. На Сейнт Лусия бяха регистрирани 18 заразени и нито един починал, а на Антигуа - 25 заразени и 3 смъртни случая.

“Дейли стар”: България може да стане хит дестинация на лято 2020-а

България може да стане топдестинация за лятото на 2020 г. за британските туристи заради ниския брой на заразените в страната, пише “Дейли стар”.

Според вестника любимият на жителите на Острова български курорт Слънчев бряг, известен с бурния нощен живот и хубавите плажове, ще се превърне в новия Магалуф - най-известния курорт на испанския остров Майорка. Причината е, че заради ситуацията с коронавируса в Испания и ограничителните мерки там, които ще продължат още дълго, повечето британци са изключили от плановете си за лятна ваканция дестинации като Ибиса, Магалуф и Марбея.

Така способността на България да овладее вируса насочила погледа на специалистите по туризма и туроператорите към Българското Черноморие за предстоящото лято. Още повече че Гърция, която има още по-малко случаи на К-19, е заявила, че това лято няма да приема британци заради високото ниво на заразата там.

“Дейли стар” посочва, че и в Слънчев бряг британците едва ли ще могат да си прекарват като в доброто старо време. Ако изобщо бъдат допуснати в страната, те ще са под засилен контрол и ще трябва да спазват социална дистанция, сочи изданието.